Petina roditelja priznaje da je vlastitom nervozom djeci uništila Božić

Lifestyle 21. pro 202114:56 > 15:15 0 komentara
Sogom08 / Alamy / Alamy / Profimedia

Najljepše doba godine vrlo često je i najstresnije. Em treba riješiti poklone i dugačke liste za kupovinu, em treba organizirati ručkove i večere, em treba pozvati goste... Na koncu, često nas božićni blagdani više izmore nego opuste.

Čak petina roditelja priznala je da su svojim stresom i nervozom negativno utjecali na svoju djecu, odnosno na njihovo uživanje u blagdanima, pokazalo je istraživanje provedeno ma Sveučilištu Michigan.

VEZANE VIJESTI

Roditelji jednostavno pred sebe postavljaju nerealna očekivanja kako bi blagdani trebali izgledati, objasnila je autorica studije Sarah Clark za CNN.

Odrasli se najčešće pokušavaju uklopiti i osigurati djeci blagdanske tradicije tako što oblače svi odjeću s istim motivima, organiziraju Badnju večer ili božićni ručak, odlaze na polnoćke ili tulume, a to ponekad dovodi do jakih tenzija i stresa u obitelji.

“Roditelji bi trebali imati na umu da poštovanje tradicija nije uvijek najvažnije djeci i definitivno pridonosi blagdanskom stresu”, rekla je Clark.

Ona preporuča da roditelji sjednu s djecom i popričaju o tome koja su njihova očekivanja – što djeca žele ili što pamte od prethodnih blagdana. To će im pomoći da poslože prioritete i smanje listu obaveza.

Druga strategija da se ozbjegne nepotreban stres jest to da se s organizacijom krene ranije. Pokloni se mogu kupovati i u listopadu ili studenom, kad god slučajno naletite na “idealan” poklon za nekoga.

I roditelji osjećaju pritisak

Četvrtina roditelja priznala je da si postavljaju visoka očekivanja tijekom blagdana što ih ponekad odvraća od uživanja ili ga umanjuje.

Od više od 2.000 roditelja, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, svaki šesti je rekao da osjećaju jaki stres oko Božića. Međutim, majke gotovo dvostruko češće osjećaju stres od očeva.

Za to su vjerojatno “zaslužne” tradicionalne uloge spolova pri čemu majke obično preuzimaju na sebe puno više zadataka od očeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.