Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU-u

Svijet 23. lip 202220:37 > 21:252 komentara
Izvor: REUTERS/Johanna Geron

Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji.

“Europsko vijeće je upravo odlučilo dodijeliti kandidatski status Ukrajini i Moldaviji. Povijesni trenutak, današnji dan označava ključni korak na vašem putu prema EU-u”, poručio je preko Twittera predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Michel je također objavio da su čelnici “priznali europsku perspektivu Gruzije i spremnost da joj dodijele kandidatski status kada riješi preostale prioritete”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je odluku, nazvavši je “jedinstvenim i povijesnim trenutkom u bilateralnim odnosima”.

Dvadesetsedmorica su odluku donijela na redovitom sastanku na vrhu, a ranije u četvrtak za tu su odluku glasali i zastupnici Europskog parlamenta.

Odluku o službenom davanju Ukrajini i Moldaviji statusa zemlje kandidata za članstvo u EU na Twitteru je pozdravila i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Danas je dobar dan za Europu”, napisala je te čestitala predsjednicima Ukrajine i Moldavije.

“Vaše zemlje su dio europske obitelji. Današnja povijesna odluka to potvrđuje”, napisala je.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. veljače, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. ožujka zatražile i Moldavija i Gruzija.

Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar