Hezbolah, Hamas, Islamski džihad: Tko je tko u jednom od najkompliciranijih ratova na svijetu?

Svijet 16. lis 202307:16 0 komentara
ANWAR AMRO / AFP / Profimedia, EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia, Ilustracija

U centru sukoba u Izraelu je grupa Hamas, militanti iz Palestine čiji je krvavi pohod uhvatio Izrael „na spavanju“. Napad jest bio iznenađenje, ali ne i neočekivan, imajući u vidu više desetljeća dug sukob dvije strane. Hamas, ipak, nije bio jedini koji je napao Izrael. Što je Hezbolah i zašto se uključio u rat? Što je Palestinski islamski džihad? Što želi Hamas? Pred vama je vodič koji će vam pomoći da razumijete tko je tko u jednom od najkompliciranijih ratova na svijetu.

Za napad koji je počeo u subotu 7. listopada u 6.30 ujutro odgovornost je preuzeo Hamas, odnosno militantno krilo grupe koje već se godinama unazads smatra sinonimom za bombaške i raketne napade na izraleski teritorij. Ubrzo su i iz grupe Palestinski islamski džihad stigle potvrde da sudjeluju u napadu, a vođe ove organizacije objavile su i da drže taoce otete u izraleskim gradovima i teritoriju s druge strane ograde Pojasa Gaze. Drugog dana rata uključio se i Hezbolah, gađajući spornu Golansku visoravan.

Što je Hamas?

Islamski pokret otpora Hamas je nacionalistički pokret s političkim, vojnim i društvenim granama.

Osnovan je tijekom Prve intifade (ustanak Palestinaca protiv Izraela op.a.) u prosincu 1987. godine, a osnivači su šeik Ahmad Jasin i njegov pomoćnik Abdul Aziz al-Rantisi i drugi članovi Muslimanskog bratstva u Palestini. Hamas je prerastao u autonomnu organizaciju s vlastitom poveljom i strategijama.

Političko krilo Hamasa na vlasti je u Pojasu Gaze od 2007. godine nakon kratkog rata protiv snaga Fataha (nekadašnji Palestinski nacionalni oslobodilački pokret) koji je lojalan predsjedniku Mahmudu Abbasu, šefu Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Hamas ne priznaje državnost Izraela, a članovi ove grupe zaklinju se na uništenje Izraela. Oružane borbe su legitiman način za Hamas da ostvari svoje političke ciljeve, a oružano krilo napravljeno je po uzoru na fedaine, palestinske oružane grupe koje su se pojavile 50-ih godina nakon osnivanja države Izrael 1948. godine.

Prvi samoubilački napad Hamas je izveo 1993. godine, nakon potpisivanja Sporazuma o deklaraciji principa privremene samouprave ili, kako je poznatiji, Sporazuma iz Osla, što je bio prvi direktni sporazum između Izraela i Palestine potpisan nakon nekoliko mjeseci tajnih pregovora.

EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia,

Sporazum je zamišljen kao okvir budućih odnosa između “Izraela i buduće palestinske države, nakon rješavanja svih drugih neriješenih pitanja konačnog statusa dviju država”. Predviđao je stvaranje jedne Palestinske vlasti koja bi preuzela odgovornost za upravu na teritoriju pod svojom kontrolom, dok bi istovremeno izraelske snage napustile teritorij buduće Palestinske autonomije iz Pojasa Gaze i Zapadne obale. Hamas se protivi Sporazumu iz Osla.

Al Kasam Brigade

Militantno krilo Hamasa naziva se brigadama Iz al-Din al-Kasam (IQB), nerijetko i samo Al Kasam. Ove brigade su udarna pesnica Hamasa od 1991. godine i tijekom posljednjih godina preuzele su odgovornost za brojne napade na izraelske civile, uključujući i napade bombaša samoubojica.

Al-Kasam brigade su najveća i najbolje opremljena militantna grupa koja djeluje u Gazi i do sada su sudjelovali u nekoliko ratova protiv Izraela. Al-Kasam je posljednjih godina značajno pojačao svoje kapacitete kada su u pitanju rakete kojima nerijetko cilja i velike izraelske gradove poput Tel Aviva. Također, ova grupa je posljednjih godina u napadima koristila i dronove.

IQB također ima svoje unutrašnje sigurnosne snage al-Madžid (al-Majd) koje je osnovao šeik Ahmad Jasin. Misija al-Madžida je da otkrije osumnjičene izraelske suradnike među palestinskim zajednicama u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Organizacija je poznata po primjeni različitih načina torture protiv osumnjičenih suradnika ili njihovih rođaka.

Ko je Mohamed Deif, prvi čovek Al Kasam Brigada?

Na čelu Al Kasam Brigada je Mohamed Deif, čovjek za kojeg se vjeruje da je naredio i organizirao i posljednji napad na Izrael.

Deif je postao prvi čovjek IQB-a nakon što je Izrael ubio prethodnog vođu IQB-a Saleha Šehada.

Sam Deif preživio je nekoliko pokušaja atentata tijekom prethodnih godina za koje je Hamas optuživao Izrael, a dva puta je i teže ozlijeđen. Dok se oporavljao od ozljeda zadobivenih u pokušaju atentata, Deifa je na mjestu šefa IQB-a zamijenio Ahmad Džabari kojeg je Izrael ubio u studenom 2012. godine. Tijekom rata 2014. godine, u pokušaju atentata od strane Izraela, ubijeni su Deifova žena i jedno od njegove djece, a ozlijeđeni su i drugi članovi obitelji.

State Department je označio Deifa kao globalnog terorista, a njegov zamjenik je Marvan Isa.

Šta je Islamski džihad?

Palestinski Islamski džihad (PIJ) je manje poznata grupa od Hamasa, iako je druga najveća militantna organizacija u Pojasu Gaze. Ovu grupu osnovao je Fati Abd al-Aziz al-Šikaki, liječnik iz Rafe, kao ogranak Muslimanske braće. Al-Šikaki ubijen je na Malti 1995. godine u znak odmazde za dvostruki samoubilački napad PIJ-a na izraelske vojnike na križanju Beit Lid u Izraelu.

Iako PIJ oštro kritizira palestinske vlasti i njihovu politiku, ova grupa ne sudjeluje u političkom životu, ali jest sudjelovala u naporima unutarpalestinskog pomirenja između Hamasa i Fataha.

Ova grupa se razvijala pod jakim uticajem Irana i revolucije u Iranu 1979. godine. Smatra se da je Iran i danas, uglavnom preko Hazbolaha, glavni finacijer PIJ-a. Također, smatra se i da ova grupa ima dobre odnose s egipatskim obavještajnim službama i da ima podršku iz Sirije.

Islamski džihad ima dugu povijest napada na izraelske vojnike i civile, koja datira još od 1980-ih. PIJ je članica Alijanse palestinskih snaga i, slično kao Hamas, odbacuje Sporazum iz Osla. Također, PIJ, poput Hamasa, poziva na uništenje države Izrael i uspostavljanje muslimanske države.

Oružano krilo PIJ-a zove se Brigade Al-Kuds i formirano je 1992. godine. Brigade Al-Kuds su aktivne na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze, a glavna uporišta su im gradovi Hebron i Dženin u Zapadnoj obali.

PIJ je povremeno sudjelovao u napadima koje je Hamas organizirao, iako su PIJ i Hamas imali i svoje faze netrpeljivosti i sukoba od 2007. godine kada je Hamas preuzeo vlast u Gazi.

EU, SAD, Izrael, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Japan i SAD smatraju PIJ terorističkom organizacijom.

Šta je Hezbolah?

Za razliku od Hamasa i Islamskog džihada, Hezbolah se ne nalazi u Palestini, već u Libanu.

S obzirom na to da je direktno vezana za Iran, ova grupa ima duboke veza s drugim grupama koje su povezane s Iranom kao što su Hamas i Islamski džihad. Nakon što se dogodio napad u subotu ujutru 7. listopada, Hezbolah je objavio da je u „direktnom kontaktu s vodstvom palestinskog otpora“.

Ova grupa ima različit status kod različih sila – neke države su je u cijelosti proglasile terorističkom organizacijom, pojedine samo njeno vojno krilo, a ima i zemalja poput Rusije i Kine koje održavaju kontakt s njom. EU je proglasio vojno krilo Hezbolaha terorističkom organizacijom, dok je Njemačka u travnju ove godine to učinila u potpunosti. Prošle godine je to učinila i Velika Britanija, a nešto ranije, 2016. godine i Arapska liga.

Hezbolah predstavlja šijitsku libanonsku proiransku paravojnu organizaciju, koja je nastala 1982. godine, kao odgovor na ulazak Izraela u južni Libanon. Nakon 18 godina, Hezbolahovo vojno krilo (Islamski otpor Libanona) je, nakon mnogih gubitaka nanijetih Izraelcima, 2000. godine prisililo Izrael na povlačenje.

ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Pokret je izrastao u organizaciju koja danas ima širok spektar djelatnosti, uključujući i radio, televiziju, novine, škole, bolnice, socijalne ustanove, a neki članovi su i u sastavu libanonske vlade.

Glavni financijer Hezbolaha je Iran, a određena pomoć stiže i od Sirije. Vojni dio Hezbolaha raspolaže sa oko 1.000 naoružanih ljudi i oko 10.000 u rezervnom sastavu. Vojna taktika se uglavnom zasniva na raketiranju Izraela. U napadima se isključuje upotreba bombaša samoubojica, a također, bar načelno, ne napadaju se civili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!