Je li rijeka Odra kontaminirana živom?

Svijet 13. kol 202212:45 0 komentara
Cezary Aszkielowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Što je uzrokovalo pomor ribe u rijeci Odri? Mogući uzrok je visoko toksična tvar koja je očito u rijeku dospjela u Poljskoj.

U vezi s masovnim pomorom ribe u rijeci Odri otkrivene su visoko toksične tvari u vodi. Kako je izvijestio Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), državni laboratorij je utvrdio znatnu kontaminaciju živom, ali još nije dokazano je li to uzrok ugibanja riba. No istovremeno je priopćeno da su izmjerene vrijednosti bile tako visoke da se rezultat ispitivanja nije mogao očitati, pa je test morao biti ponovljen, piše Deutsche Welle.

Ministarstvo okoliša savezne pokrajine Brandenburg, pozivajući se na prva laboratorijska ispitivanja, objavilo je da očito kroz Odru teče “nepoznata, visoko toksična tvar”. Proteklih dana na njemačkoj strani rijeke je izvađeno nekoliko tona uginule ribe. Aktivisti govore o ekološkoj katastrofi.

Cezary Aszkielowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Policija vodi istragu

U istrazi sudjeluje i pokrajinska policija koji je u bliskom kontaktu s poljskim vlastima. Problem je “očigledno” nastao u susjednoj zemlji, izjavio je glasnogovornik policije. Prema nepotvrđenim izvještajima, 27. ili 28. srpnja došlo je do ispuštanja otrovnih tvari iz kemijske tvornice u Opoleu u Poljskoj.

Brandenburški ministar za zaštitu okoliša Axel Vogel rekao je za RBB da je i sam doznao samo “od trećih strana i medija da su u većim količinama ispušteni razrjeđivači koji bi mogli biti krivci za pomor ribe”. Vogel je oštro kritizirao poljske vlasti: “Vidi se da se nisu poštovali dogovoreni kanali izvještavanja i zato nemamo puno informacija koje bismo trebali imati.”

REUTERS/Annegret Hilse

“Izgubljeno je dragocjeno vrijeme”

Ekološka organizacija WWF također je uputila oštre kritike na račun prekograničnog protoka informacija. “Postoje važne indikacije o stradanju ribe na poljskoj strani još prije deset dana”, rekao je Finn Viehberg, šef WWF-ovog ureda za Baltičko more. “Čini se da je ovdje izgubljeno dragocjeno vrijeme, u kojem su, na primjer, Nacionalni park doline Donje Odre i stanovnici područja koje graniči s Oderhaffom mogli poduzeti nešto u vezi s tim zagađivačima.”

VEZANA VIJEST

Poljska će najranije u nedjelju moći predočiti rezultate analize uginulih riba. Ovo je za novinsku agenciju PAP izjavio čelnik Državnog istraživačkog instituta u Pulawyma. Krzysztof Niemczuk je objasnio da će tijela uginulih riba biti ispitana na metale, pesticide i druge otrovne tvari.

U međuvremenu se pomor ribe širi prema sjeveru. Brandenburški okruzi Uckermark i Barnim upozorili su da nije dobro dolaziti u kontakt s riječnom vodom te da ju također ne treba koristiti za napajanje stoke. Kako je preporučeno, i pse treba držati podalje od obala, a ribu iz Odre ne treba jesti, piše Deutsche Welle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram