UEFA prijeti Mađarskoj sankcijama zbog zastave koja obuhvaća i Hrvatsku

Sport 22. ožu 202315:50
Robert Szaniszlo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

UEFA je u srijedu odgovorilo na tvrdnju Mađarskog nogometnog saveza da mu je dala dopuštenje da mađarski navijači na utakmicama koriste zastavu Velike Mađarske. Štoviše, UEFA je čak zaprijetila Mađarskoj sankcijama.

“Na naše iznenađenje, u medijima smo pronašli informaciju da je UEFA dopustila korištenje takve zastave ili transparenata na svojim utakmicama. Kako bismo izbjegli bilo kakve nedoumice, želimo pojasniti da UEFA to nikada nije dopustila”, navodi se u priopćenju UEFA-e koja je Mađarskoj čak zaprijetila sankcijama.

“Korištenje takvih transparenata i zastava može dovesti do disciplinskih mjera. Stoga vam toplo preporučujemo da poduzmete odgovarajuće mjere kako biste spriječili pojavljivanje ovih zastava/bannera na utakmicama. U protivnom, prema UEFA-i, prekršajem će se pozabaviti nadležna disciplinska komisija.

To je zastava na kojoj su, prema Mađarskoj, iscrtane drevne državne granice, a  obuhvaća i područja koja danas pripadaju Srbiji, Rumunjskoj, Ukrajini, Hrvatskoj, Slovačkoj, Austriji i Sloveniji.

Jučer navečer je mađarski “Nemzeti sport” prenio da su UEFA i  FARE (Football Against Racism in Europe), odobrili zahtjev Mađarskog nogometnog saveza (MLSZ) da se “povijesni mađarski simbol”, odnosno zastave s prikazom Velike Mađarske, ne tretiraju kao politički motivirani simbol kako bi se mogao pojavljivati ​​na utakmicama mađarske reprezentacije.

Naime, UEFA je u siječnju proglasila prikaz Velike Mađarske, simbola nacionalnog jedinstva, političkom porukom i poručila da joj nema mjesta na nogometnim događanjima, uključujući utakmice mađarske reprezentacije. Odlukom UEFA-e je zabranjeno unositi bilo što s prikazom Velike Mađarske, poput transparenata, na utakmice koje organizira UEFA jer bi se to moglo smatrati provokativnim.

Mađarska je u kvalifikacijama za Euro 2024. u skupini G sa Srbijom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvom. Prvi protivnici bit će im Bugarska 27. ožujka.