Miljenić: Zbog Ustavnog suda smo u apsurdnoj situaciji

Vijesti 15. velj 201610:55 > 11:09
N1

Bivši ministar pravosuđa, sada potpredsjednik Odbora za pravosuđe i zastupnik SDP-a, Orsat Miljenić, održao je danas konferenciju za medije.

Miljenić je na početku kritizirao novu vladu te rekao da je “žalosno da se vlast bavi svime, osim onime što im je posao – rad za dobrobit građana. Svi bismo bili sretni da u Saboru možemo govoriti o zakonima, a mi raspravljamo o izvješćima iz 2014.”

Razlog konferencije bio je prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku koji će SDP predati, a konkretno se radi o izmjeni prava na jamstvo.

“Hrvatska je tijekom godina uvela izmjene Zakona o kaznenom postupku gdje se drugačije određuje jamstvo. Uvela je jedan liberalan režim gdje se jamstvo moglo dati u gotovo svim pritvorskim slučajevima iako konvencije EU prava postavljaju da jamstvo mora biti postavljeno samo za zaustavljanje bijega.

Hrvatska je išla prema liberalnom režimu i došli smo do toga da se jamstvo može dati u praktički svakom slučaju. Tako su se jamčevine davale bogatima, onima koji su si to mogli priuštiti. I tako smo došli do odluke Ustavnog suda u slučaju Milana Bandić, koji je nažalost izričito rekao da se osobi koja i počini kazneno djelo utjecaja na svjedoke jamstvo ne može oduzeti i to je postalo bespredmetno. Svaki sud mora poštivati tu odluku. U principu, svatko tko počini neko kazneno djelo, jamstvo mu se ne može oduzeti”, rekao je Miljenić.

Bivši ministar pravosuđa kaže da bivša vlada nije stigla uvesti te promjene jer se Sabor raspustio, a brine ga i mišljenje novog ministra Ante Šprlje.

“Nažalost mi nismo stigli uvesti promjene jer se raspustio Sabor, no tekstovi postoje, sve je pripremljeno. Ono što je zabrinjavajuće jest da je novi ministar pravosuđa Šprlje rekao da je jamstvo dobro formulirano. Mi kao društvo moramo poslati odluku da želimo obračun s kriminalom, da želimo zaštititi svjedoke i zato idemo s ovim zakonskim prijedlogom. Kad smo i postali oporba, većina nas je rekla da ne želimo biti oporba kakvu smo mi imali – kritizirati, a ne nuditi ništa. Želimo biti oporba koja će stavljati konkretne zakonske prijedloge na stol. Idemo raspravljati”, kaže Miljenić.

Ovakvo stanje Miljenić naziva apsurdnim, a glavnim krivcem za to smatra Ustavni sud.

“U većini zemalja jamstvo se daje samo u slučaju opasnosti od bijega. Kod nas je sada defakto stanje da ako i počinite neko drugo kazneno djelo, utječete na svjedoke, jamstvo vam se neće oduzeti i nećete se vratiti u pritvor. To je apsurd. Tražimo i od DORH-a da brže ispituje svjedoke, ne treba to trajati mjesecima.”

“Ne vidim da netko može utjecati na Ustavni sud. Da je htio, Ustavni sud je mogao donijeti drugačiju odluku. Ovo je jedna od najgorih odluka Ustavnog suda i pitanje je kada će se promijeniti”, zaključio je Miljenić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.