'Rad na neodređeno potpuno je nestao, to je zločin'

Vijesti 12. tra 201618:40 > 18:44
N1

Kad se zastupnik koji sam sebe opisuje kao probiznismena zabrine za prava radnika i zatraži izmjene Zakona o radu, onda se treba zapitati. Ugovor na neodređeno nestaje u Hrvatskoj, upozorio je predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Ni jedna prodavačica u zadnjih nekoliko godina nije dobila u Hrvatskoj ugovor na neodređeno. Rade na određeno, a ugovor im se produžuje svakih nekoliko mejseci.

Iako bi ugovor na određeno po Zakonu o radu trebao biti iznimka on je postao pravilo. Gotovo svi novozaposleni u zadnjih nekoliko godina zaposleni su na ugovor na određeno.

S više od 90 posto novozaposlenih na ugovor na određeno, poslodavci se žale i traže još fleksibilnije radno zakonodavstvo, osobito u malim tvrtkama koje su orijentirane na projekte.

Radimir Čačić počinje skupljati potpise u Saboru kojim traži od Vlade da odredi u kojim djelatnostima će zapošljavanje na određeno biti dopušteno bez ograničenja, a u kojima ne smije prelaziti 20 posto od ukupnog broja novozaposlenih. Trebat će mu podrška najmanje deset posto kolega.

Sinidkati su pak na sam spomen izmjena Zakona o radu uznemirili.

Pogledajte cijeli prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.