Analiza N1 debate: 'Mali' su bili bolji, 'veliki' podbacili

Vijesti 30. kol 201618:35 > 18:44
N1

N1 debatu u Dnevniku je komentirao jedan od organizatora, Velibor Mačkić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Tjedan i pol do izbora, Ekonomski fakultet u Zagrebu i N1 televizija fokusirali su se na suštinu svih političkih programa- ekonomiju. Organizirana je debata u kojoj smo više od dva sata mogli slušati što o ekonomiji i gospodarstvu. Sudjelovali su: Branko Grčić (Narodna koalicija), Ivana Maletić (HDZ), Marinko Škare (Most), Ljubo Jurčić (Za premijera), Niko Delić (Jedina opcija), Boris Sabatti (IDS), Krešimir Bubalo (HDSSB).

Na pitanje tko je bio najjasniji, a tko je propustio priliku javnosti približiti svoje ideje, Mačkić odgovara: “Bilo je jako puno tema, a, ako bi gledali tko je najbolje iskoristio vrijeme, to su IDS i HDSSB. Iskoristili su svaku minutu kako bi program približili svojim biračima, zatim profesor Marinko Škare, vidi se da se studiozno pripremao za debatu, i popravio dojam koji su ostavili nakon što je objavljen program”.

Bez odgovora na ključna pitanja

Iako su Branko Grčić i Ivana Maletić bili govorljivi, Mačkić kaže da od njih nismo dobili što smo očekivali.”Tu su ciljevi programa, a iza toga slijede mjere koje će se raditi. To nismo čuli, a to smo očekivali”, dodaje.

Na pitanje zašto “veliki” izbjegavaju odgovarati na takva konkretna pitanja, ističe da je to vrlo logično jer ako kažu kome će dati više novca, moraju reći i kome će uzeti, a tako se gube glasovi birača. “Ako se ide u smjeru poreznih reformi, morate reći i gdje ćete smanjiti na rashodovnoj strani proračuna. A to oni ne žele reći, jer gube”, pojašnjava Mačkić.

Najlošija vlada koju smo imali

Mišljenja je da je još uvijek aktualna vlada najlošija koju smo imali od osamostaljenja Hrvatske.

“Ova je vlada bila najlošija vlada koju smo imali u 26 godina, ima par dobrih ljudi među njima, a jedan od njih je ministar financija Marić koji je uspio nominalno zamrzmuti visinu rasta duga, a vrlo je vjerojatno je da će to uspjeti i nova vlada.”

Velibor Mačkić ocjenjuje da se stvari moraju mijenjati. “Dogodit će se to da ćemo morati pažljivije gledati rashodnovnu stranu proračuna, a sad to ne vidim u kampanji. Tko god bio pobjednik izbora, morat će napraviti preokret.”

Žali što u debati nije bilo stranke Pametno, koja je najambicioznije i najopširnije javnosti predstavili svoj program.

“Oni su jako zanimljivi, njihovi bi prijedlozi odudarali. Vidi se jedan jasan pečat, njihovo bi sudjelovanje na debati bilo osvježenje”, zaključio je Mačkić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.