"Nećemo braniti našim građanima odlazak na strana ratišta"

Vijesti 10. velj 201510:21 > 10:26
N1

Gostujući u emisiji Pressing s Dubravkom Merlićem, ministar pravosuđa Orsat Miljenić komentirao je i temu odlaska hrvatskih građana na inozemna ratišta.

“Naravno da me se ta tema tiče i ja sam o tome prije dva-tri tjedna razgovarao s ministrima pravosuđa Europske unije, razgovarali smo o tome prije i razgovarat ćemo o tome i dalje”, kazao je Miljenić.

Rekao je da je važno da tu temu ne gledamo u kontekstu Ukrajine, jer se ta tema unutar Europske unije promatra prvenstveno u kontekstu terorizma, odlazaka u Siriju i borbi na strani ISIS-a.

“Ja sam na vaše pitanje o tome treba li zakonom zabraniti samovoljni odlazak hrvatskih građana na inozemna ratišta odgovorio ne. Znate zašto? Vratimo se na Domovinski rat, dragovoljci iz cijelog svijeta su dolazili i borili se na našoj strani, a mi smo im tada bili vrlo zahvalni što su došli i pomogli nam.

Sada ići reći da ćemo mi našim državljanima zabraniti da to isto idu raditi negdje drugdje, to ne bi išlo upravo zbog naše povijesti, jer mi smo na neki način imali koristi od toga”, objasnio je Miljenić.

Dodao je da ipak postoji jedan veliki izazov pred Hrvatskom i Europom, a to je da treba definirati terorističke države odnosno udruge i pokrete i svakog tko se tome pridruži poslati u zatvor.

“Srećom, mi još nemamo takvih pojava i nismo ih trebali testirati pred našim sudovima. Ukrajinu ja gledam kao jedan poseban slučaj. Gledajte, ako vi ili ja odemo tamo i borimo se na jednoj strani, što sad? Što to ima s Republikom Hrvatskoj? Ali netko tko se ide boriti za nekoga kome je cilj rušiti zapadnu civilizaciju, rušiti našu zemlju – taj mora ići u zatvor”, zaključio je u Pressingu ministar Orsat Miljenić.

Komentar ministra Miljenića o odlasku hrvatskih građana na strana ratišta pogledajte u videu (razgovor počinje oko 12. minute).