Nakon Galića – tko će sljedeći dati ostavku zbog afere SMS?

Vijesti 14. pro 201818:50 > 18:55
Ilustracija

Od ostavke savjetnika predsjednice za nacionalnu sigurnost Vlade Galića, koja je 'pala' u četvrtak, u zraku visi pitanje - tko je sljedeći na redu za odlazak u aferi SMS? I dok se spekulira da predsjednica čišćenje uoči izborne godine nastavlja micanjem savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića, sve su oči ipak uprte u Milijana Brkića.

VEZANA VIJEST

Franjo Varga i Brkićev kum Blaž Curić u istražnom zatvoru. Vlado Galić dao ostavku. Je li Milijan Brkić – idući?

Na pitanje razmišlja li o ostavci, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić za N1 kratko poručuje: “Nikako. Ne.

Njegov šef Andrej Planković, s kojim već neko vrijeme očito ne komunicira, iz Bruxellesa poručuje: “Afera SMS nije dobra, treba je rasvijetliti do kraja”.

U USKOK-u po običaju šute, pravadjući se da je tajnošću istrage. Ministar Božinović ne zna koliko će istraga potrajati, ali zna da Brkića i Galića ne treba stavljati u isti koš.

“Ne znam zašto to dovodite u vezu. Takve afere sigurno nisu ugodne, međutim, ono što je bitno i na čemu inzistira i Vlada i svi članovi Vlade iz HDZ-a koji su o tome javno nastupali jest da je naš interes da se sve u toj aferi raščisti do kraja”, kaže Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Ni Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost još nije dobio nikakve podatke od nadležnih institucija o aferama u koje je navodno umiješan i Brkić.

“Ukratko, nemam pojma šta se s tim dogodilo iz razloga što oni koji su obećali žurnu istragu evo samo pokazuju koliko to žurno može biti zaista jedan relativan pojam. Čitali smo i u medijima da će se to sve skupa dogoditi, međutim, nikakav odgovor nemamo”, kaže Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Afere treba rasvijetliti do kraja, no oporba ne vjeruje da je vladajućima to u interesu.

“Tu se radi o jednom paraobavještajnom podzemlju, tko je sve u HDZ-u s tim povezan. Ako je Milijan Brkić s tim povezan – onda naravno da treba odgovarati, ali trebaju odgovarati svi oni koji su povezani”, kaže Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

U HDZ-u pažljivo govore o aferama, još pažljivije o Brkiću.

“Svaki dan nešto o tome govorim, danas vam zaista nemam ništa novo”, kazao je u petak popodne Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još uvijek nije našla zamjenu za Galića, a već se spekulira da odlazi i onaj koji je navodno zaslužan za njezino prepucavanje s premijerom.

Na pitanje hoće li smijeniti Matu Radeljića, predsjednica poručuje: “Sve sam rekla jučer, sve ćete znati na vrijeme!”

Zanimljivo, istom rečenicom nedavno je najavila i odlazak Vlade Galića.

“Predsjednica je sama birala svoje savjetnike, sama ih, pretpostavljam, odlučuje razriješiti ili prihvatiti njihove ostavke”, komentira premijer Andrej Plenković.

Svi su bez pretjeranog komentara, ali akteri afere SMS jedan po jedan odlaze – ili u zatvor ili s funkcije. Jedini koji se još drži je Milijan Brkić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.