Antonio Šiber: Ministrica Divjak je donijela samo novogovor

Vijesti 21. sij 201917:15 > 17:26
N1

Znanstveni savjetnik Antonio Šiber bio je gost N1 Newsrooma.

Koliko je ugrožena hrvatska znanost?

Znanost je u očajno lošoj situaciji. Dolazak ministrice Divjak ništa nije promijenio osim što je došla ogromna količina novog govora o izvrsnosti. To je novogovor koji se nikako ne održava na stvarnu situaciju u znanosti u kojoj se sve odvija kao i dosad. Znanstvenici su izrazito nezadovoljni korumpiranošću u sustavu. Jedan od primjera su i centri izvrsnosti ,a jedan od razloga što je premijer Plenković tu situaciju prepustio Fuchsu je jer je shvatio da to ne može pratiti. 

Centri izvrsnosti?

To su strukture kojima se ministrica hvali, a zapravo se dogodilo da je strašno velikog utjecaja imala lokalna politika. Podijeljene su zone interesa kao i obično i raspodijeljeni novci… Te izvrsnosti treba gledati vrlo oprezno. Ako efikasnost rada sustava mjerite po tome koliko goriva je u njega uliveno onda nije svejedno je li sustav dizelski motor ili požar. Sustav se još malo razgorio otkad je došla ova ministrica i njen tim. Ono što se događa sugerira potpuni kaos. To se najbolje vidi po sustavu obrazovanja. 

O CERN-u

Priča da ćemo postati izvrsni jer smo platili članarinu u CERN-u je tipičan primjer lažne izvrsnosti. Treba se pobrinuti da se u hrvatsku fiziku projekti ulijevaju po principu kvalitete. 

Škola za život?

Nažalost, ništa nije toliko izvrsno koliko bi se na prvi pogled moglo učiniti. Imam osoba iskustva s nastavnicima koji prolaze neku vrstu preodgoja. Ne radi se o dodatnoj edukaciji tih nastavnika nego se uglavnom radi o usvajanju novogovora. To se vidi u materijalima u kojima ministrica objašnjava kako sad treba govoriti. Škola za život se bavi ishodima učenja i to je taj novogovor… Kad sve to razgrnete ostane nažalost samo novogovor i od toga djeca neće imati apsolutno ništa. Nastavnici sudjeluju jer su neki entuzijasti, a dijelom jer postoji konkretan novac vezan za tu situaciju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.