"Oba zakonska prijedloga, i ono MZO-a i ono Sveučilišta u ZG, problematična su"

Vijesti 14. lip 201917:44 > 18:02
N1 info

Fizičar s Instituta za fiziku Antonio Šiber bio je gost emisije Newsroom. Komentirao je stanje na zagrebačkom sveučilištu, kao i općenito u znanosti.

Šiber je na samom početku istaknuo kako su u sustavu znanosti i visokog obrazovanja trenutno razni prijedlozi zakona, jedan od prijedloga Zakona dolazi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a drugi sa Sveučilišta u Zagrebu. 

Na pitanje što najviše žulja Sveučilište u Zagrebu, a što se da isčitati iz njihovog prijedloga zakona, rekao je kako je to novac. “Ono što se da isčitati iz njihovog prijedloga zakona je da ih jako žulja što bi se dio njihovog novca preusmjerio u druge svrhe. Želi se maknuti autoritet MZO-a da kontrolira kako se troši novac”, kazao je Šiber. 

“Vjerojatno ima nešto u tome i vjerojatno u Ministarstvu nad tim žele osigurati puno veću kontrolu”, dodaje. 

“Čini se da u načinu poslovanja Sveučilišta postoje brojni potencijalni sukobi interesa. Oni su se zabrinuli oko brojnih inovacija koje Ministarstvo pokušava uvesti”, mišljenja je Šiber. 

Kazao je kako su oba zakonska prijedloga, i ono Ministarstva znanosti i obrazovanja i ono Sveučilišta u Zagrebu, izrazito problematična. “Prijedlog iz Ministarstva ima niz elemenata koji su po mom mišljenju debelo protuustavni. Favorizira se STEM područje u odnosu na humanističko područje”, rekao je Šiber. 

“Ja se nadam da sudbina hrvatske znanosti nije ni na jednoj ni na drugoj strani, ali ne znam koji su to reći akteri koji će donijeti boljitak u znanosti”, smatra Šiber. 

“Oba prijedloga Zakona, a pogotovo ovaj sa Sveučilišta ide u proliferaciju nekakvih izmišljenih tijela.. I sad u sustavu ima ogroman broj tijela za koje se ne zna što rade”, zaključuje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.