Jandroković: Za glasanje o zakonima morat ćemo naći veći prostor

Vijesti 01. tra 202007:30 > 09:47
N1

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je sjednicu Predsjedništva Sabora s predsjednicima klubova zastupnika o pojedinostima ovotjednog rada. Nakon sastanka obratio se javnosti.

Jandroković je rekao da je ovo četvrta sjednica Predsjedništva Sabora otkako je krenula kriza oko koronavirusa te da je atmosfera konstruktivna i korektna uz uvažavanje ograničenja vezanih uz epidemiju. “Kao predsjednik Sabora zadovoljan sam načinom na koji radimo”, rekao je Jandroković.

Istaknuo je da će Sabor nastaviti raditi i da neće prekidati sjednicu, ali će raditi po novom rasporedu. U srijedu i četvrtak radit će sukladno najavama, dok bi u ponedjeljak raspravili amandmane vezane uz Vladin prijedlog zakona, koji bi trebao biti donesen na sutrašnjoj sjednici. “U ponedjeljak bi raspravili amandmane i glasali o setu ekonomskih mjera i svim točkama dnevnog reda, kojih je sve skupa oko trideset. Očekujem velik broj amandmana”, rekao je Jandroković, dodavši da se glasanje ne bi održalo u Ininoj zgradi, nego bi potražili veći prostor, u koji će se moći smjestiti stotinjak zastupnika, kako bi se ispunile sve mjere zdravstvene zaštite koje su na snazi.

Kao mogući prostor istaknuo je Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski ili neki drugi, sličan prostor.

“Nastavljamo 15. travnja, to je srijeda poslije Uskrsa. Zasad se vraćamo u ovu zgradu, a što se tiče Sabora i zgrade, treći i četvrti kat su izvan upotrebe, bili su statičari i građevinari i gledamo kako ćemo sanirati štetu” rekao je Jandroković.

“Što se tiče sabornice, ona još uvijek nije u funkciji, ne zbog komore, koja je popravljena, nego imamo problem s velikim lusterom koji se nalazi u sredini. Oko njega je došlo do napuklina i morat ćemo to sanirati. Službe rade na tome. Kada bi to sanirali, onda bismo se vratili u zgradu Sabora, prizemlje, prvi i drugi kat”, rekao je Jandroković. 

“Sabor radi ono što se od nas traži, čuvamo zdravlje zastupnika i raspravljamo o zakonima”, rekao je Jandroković, kazavši da broj zastupnika nije smanjen, jer oni ne žele doći, nego zbog ograničenja povezanima s pitanjem zdravlja cijelog društva.

“Svi 151 zastupnik i zastupnica žele raditi, ali o klubovima ovisi koji će biti određeni za raspravu”, rekao je Jandroković.

Što se tiče kritika da se ograničavanjem kretanja zapravo ograničavaju ustavna prava građana, Jandroković je objasnio mjere.

“Ustav predviđa da se slobode i prava građana mogu ograničiti zakonom kad je u pitanju zdravlje građana. Ministar zdravstva proglasio je epidemiju koronavirusa, temeljem toga primjenjuje se Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji definira i karantenu i ograničenje kretanja i ograničenje okupljanja i ograničenje poduzetničkih aktivnosti”, rekao je Jandroković, ponovivši da je temelj za to članak 16 Ustava te Zakon o sustavu civilne zaštite i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

“Ustavni sud nije se oglasio niti ukazao na bilo kakvu neustavnost postupanja bilo kojeg tijela, mislim da smo na pravi način riješili ovu zahtjevnu stuaciju i u pravnom smislu”, rekao je Jandroković.

Istaknuo je i da je država uložila 30 milijardi kuna u privatni sektor, dodavši da se to nikad ranije nije dogodilo. “Ovo je iznimna situacija i hvala Bogu da si to možemo priuštiti, ranije to nismo mogli”, rekao je Jandroković.

Podsjetimo, Hrvatski sabor u srijedu nastavlja zasjedati u staroj zgradi Ine Šubićevoj ulici, a ovaj tjedan planira raspraviti pet zakonskih prijedloga. Jedan od zakona o kojima će zastupnici dati svoje mišljenje su izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima bi se propisala zakonska mogućnost za odgodu prijevremenih lokalnih izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.