Jandroković za N1: Sada se čini se da bi izbori mogli biti početkom ljeta

Vijesti 30. tra 202012:48 > 12:49
N1

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, nakon glasovanja u Saboru, razgovarao je s našim reporterom Elvirom Mešanovićem.

Komentirao je očekivani pad BDP-a od 9,4 posto.

“Nažalost, Hrvatska dijeli sudbinu svijeta, pad diljem svijeta je takav da nije dugo viđen… Moramo se s time nositi, Vlada je dosad jako dobro reagirala, nadamo se da će tako biti i ubuduće”.

Kad ćemo na izbore?

“Odluku o datumu izbora još nismo donijeli, to će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Budu li brojke dobre, moguće je da će se stvoriti uvjeti da se održe početkom ljeta… Izbori će biti kad ćemo imati povoljnu epidemiološku situaciju, u ovom trenutku čini se da bi to moglo biti početkom ljeta, vjerojatno srpanj, ako se brojke promijene to je pod pitanje…

Da je situacija čista, sasvim sigurno ne bismo kalkulirali s datumom. No tko sad može reći da će za koji tjedan brojke i dalje biti ovako povoljne. Sigurnije je početkom ljeta, nego se izložiti riziku jeseni i mogućnosti novog vala virusa i opasnosti da izbora ne bude u roku”.

VEZANA VIJEST

“Ono što kao odgovorni poltičari želimo izbjeći jest mogućnost da nemamo uvjeta za izbore. Mi ne znamo kakva će biti epidemiološka siutacija u rujnu. Želi mda izbori budu u trenutku kada je epidemiološka situacija takva da se izbori mogu sigurno održati. Sada kada brojke pokazuju da smo u silaznoj putanji, a i nismo sigurni da će se održati drugi val, jer ako on krene, sasvim je sigurno da se izbori ne mogu održati prije ustavnog roka, a to je 12. mjesec. Možete li zamisliti situaciju da Vlada mora donijeti vrlo teške odluke, a nema snagu demokratskog legitimiteta?”, kazao je Jandroković.

“Ja samo kažem – izbori će biti tada kada ćemo imati povoljnu epidemiološku situaciju, a u ovom trenu se čini d bi to moglo biti početkom ljeta. Teško mi je trpjeti kritike od strane oporbe koja sada govori da HDZ želi lovi u mutnom. Kada smo zasjedali u INA-inoj zgradi, oporba je optuživala HDZ da želi izbjeći izbore. Sigurnije je ići na izbore početkom ljeta, nego se izložiti riziku”, dodao je.

O politizaciji Nacionalnog stožera

Osvrnuo se na napise u medijima u proteklih nekoliko dana. Naime, u zadnjih par dan počelo se govoriti o tome je li Krunoslav Capak član HDZ-a te koristili li Vlada Stožer za političke ciljeve.

“Meni je nevjerojatno ono što se sada pokušava napraviti. Ljudi koji su skoro bez greške odradili proteklih 30 dana koliko traje krize, uspjeli su naći jedan balans između zaštite zdravlja i gospodarstva. Do jučer to nije bila tema, bili su perfektni, izvrsni, najbolji, a sada ih se time što su članovi HDZ-a pokšava kompromitirati”, kazao je.

“Građani su pokazali da vjeruju stručnjacima. Sada ih politički protivnici pokušavaju diskvalificirati time što su članovi HDZ-a. Da, članovi su i izvrsni stručnjaci. Na njih se od strane oporbe i dijela medija vrši pritisak. Oni nisu ušli u Stožer jer su članovi HDZ-a”, dodao je.

Kazao je i kako prema njegovim saznanjima Alemka Markotić nije članica HDZ-a te kako će nadležna tijela HDZ-a donijeti odluku tko će biti na izbornim listama.

Otprilike dva mjeseca prije izbora treba raspustiti Sabor, rekao je Jandroković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.