“Bila je bolja opcija od potvrda – Zakon o cijepljenju i obavezno cijepljenje”

Vijesti 15. stu 202113:17 > 16:21 5 komentara
N1

Pulmolog Saša Srića u N1 Studiju uživo komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i uvođenje covid potvrda.

“Trend je blagog pada novozaraženih što se ne odnosi broj hospitaliziranih. Oko 10-15 posto zaraženih će biti hospitaliziran s dva tjedna zakašnjenja. Opterećeni smo, ali još postoje kapaciteti. Ako dođe do dodatnog pada novozaraženih, hospitalizacija će još rasti pa tu još nismo dosegli vrhunac. Velik je broj pacijenata, šire se kapaciteti prema novim odjelima, prošireno je na Jordanovac, imamo oko 150 kreveta, očekuje se da imamo kapacitete do 250 kreveta. Bitno je ljudstvo. Ako se trend nastavi, pitanje je hoće li biti dosta ljudstva”, rekao je Saša Srića pa prokomentirao podizanje šatora ispred KB Dubrava:

“Potrebno je da budu u rezervi. To potencijalno može biti za pacijente s blažim oblikom. Otvaranje šatora u Dubravi nije stvar pritiska, nego osiguranja da stvar s hospitalizacijama ne eskalira. Moramo imati sve scenarije u pripremi.”

Proširiti covid potvrde na restorane, trgovačke centre…

Komentirajući uvođenje covid potvrda, Srića je rekao da je apsolutni zagovornik potvrda, ali i njihovo proširenje:

VEZANE VIJESTI

“Ne smatram to diskriminacijom. Postojala je bolja opcija, zakon o cijepljenju, koji se mogao donijeti – obavezno cijepljenje prema kojem su krenule neke europske zemlje. Uvjeren sam da bi ta opcija prošla s dvotrećinskom većinom. Sad mislim da su covid potvrde nužnost iako mislim da se zakasnilo. Zagovaram njihovo proširenje na trgovačke centre, restorane i privatni sektor. Ne radimo to da nekoga ugrozimo, nečiju slobodu, nego da zaštitimo nečije zdravlje. Primorani smo na takvu situaciju.”

Na pitanje smatra li testiranje boljom opcijom od covid potvrda, Srića je rekao:

“Mislim da je to neizvedivo. Mjere su bitne jer cijepljeni mogu širiti virus, ali vjerojatnost je značajno manja. Kad bi se moglo cijelo pučanstvo testirati, ne bi to bilo loše, ali to je neizvedivo. Testiranje 200-tinjak tisuća ljudi dnevno je jako teško izvedivo, trebat će doći do preraspodjele sustava.”

Smatra da bolja opcija od covid potvrda trenutno ne postoji, a komentirao je i prosvjede koji se širom Hrvatske posljednjih dana održavaju svaku večer:

“Neshvatljivo mi je to. Mediji su bili korektni, propagirala se pozitivna poruka. Postoje oni koji manipuliraju, skupljaju jeftine poene, nije dobro prosvjedovati protiv zdravlja, protiv nečeg za što se borimo. HUBOL je oštro odgovorio biskupima da nisu poslušali poglavara Katoličke crkve koji poziva na cijepljenje. Mislim da se crkva nije postavila jasno očito koketirajući s populizmom. Crkva mora pozivati na zdravlje.”

“Nisam zagovornik lockdowna ni podjela”

Prokomentirao je i izjave Zorana Milanovića koji je danas komentirao “gluposti s mjerama“.

VEZANE VIJESTI

“Mislim da reći narodu da radi kako ga volja, da je to neodgovorno. Nošenje maski, manji boravak u zatvorenom, to je jako bitno. Milanović šalje neodgovorne poruke.”

Dodaje da nije zagovornik lockdowna kakav je uveden u Austriji: “Nisam zagovornik lockdowna sad ni podjela, ali za covid potvrde jesam. Smatram ih nediskriminirajućim.”

Srića je također napomenuo da u bolnici daju sve od sebe i za cijepljene i necijepljene pacijente.

“Ako se ne procijepi očekivani postotak oko 85 do 90 posto, morat će se posezati za nekim mjerama. Možda će se morati ići na opciju zakona. Lockdown za necijepljene će biti zadnja opcija, vjerujem”, dodao je.

Govoreći o gripi rekao je da još nisu imali slučaj osobe koja je istovremeno oboljela od gripe i covida-19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.