Detaljne upute: Što se smije unijeti u Hrvatsku, a što ne?

Vijesti 04. srp 202210:45 > 12:47 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Počela je turistička sezona i mnogobrojni turisti iz susjednih zemalja, ali i iz ostatka svijeta, svakodnevno pristižu u Hrvatsku. Hrvatska Carina detaljno je u uputama koje je objavila objasnila koliko i kakve robe možete prenijeti preko granice. Propisano je koliko točno cigareta, mesa i drugih proizvoda smijete unijeti u zemlju.

“Od plaćanja carine oslobođena je osobna imovina fizičkih osoba koje se iz trećih zemalja doseljavaju u Uniju”, navodi se u objašnjenju Carine, a korisnici pri tome moraju ispuniti i neke uvjete. Detalje o svemu možete pronaći OVDJE.

“Osobnom imovinom smatra se svaka imovina namijenjena osobnoj uporabi korisnika oslobođenja i članova njegove obitelji.

Predmetima osobne imovine ne smatraju se alkohol i alkoholna pića, duhan i duhanski proizvodi, komercijalna sredstva prijevoza, strojevi, te alati i instrumenti za obavljanje određene profesionalne djelatnosti”, navodi se na stranicama Carine.

Unos osobne prtljage

“Roba u osobnoj prtljazi putnika podrazumijeva osobne stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnoga boravišta kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prijenosni elektronički uređaji (mobilni telefon, prijenosno računalo itd.) i sl., za osobnu uporabu putnika ili članova njegove obitelji, u razumnoj količini. Za navedenu robu, koju uvoze putnici s boravištem izvan carinskog područja Unije, odobrava se privremeni uvoz uz potpuno oslobođenje od uvozne carine i drugih javnih davanja”, kažu iz  Carine, a objašnjavaju i da se osobnom prtljagom putnika smatra i ostala roba poput prehrambenih, higijenskih i sličnih proizvoda za osobnu upotrebute predmeti opće uporabe, potrošačka elektronika, suveniri, dio luksuznih predmeta, odjeće i obuće…

“Karakteristično za predmetnu robu je da je neposrednim nadzorom relativno jednostavno utvrditi da je ne čine predmeti opravdano potrebni za putovanje, pri čemu njena vrsta, izgled, namjena, količina, način držanja, vrsta prijevoza te priložene isprave uglavnom ukazuju da je ista kupljena ili na drugi način pribavljena izvan carinskog područja Unije ili je njen unos u to područje zabranjen ili ograničen. Roba nekomercijalne naravi, koja se uvozi u osobnoj prtljazi putnika koji putuju iz trećih zemalja , oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i trošarine pod uvjetom da ne premašuje ukupnu vrijednost ili količinu koja se navodi u nastavku, pri čemu narav ili količina robe u osobnoj prtljazi ne smije ukazivati na uvoz robe komercijalne naravi ili iz komercijalnih razloga”, navode iz Carine.

Pexels / Photo by Matheus Bertelli

Limit za unos robe

Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje: 3.200,00 kuna za putnike u pomorskom i zračnom prometu, 2.200,00 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza, 1.100,00 kuna za putnike mlađe od 15 godina, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju.

Unos duhana

Putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa.

Tako putnici u zračnom prijevozu mogu unijeti 200 cigara, 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu),
50 cigara, 250 grama duhana za pušenje. Osobe koje putuju cestovnim ili željezničkim prijevozom mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.

Ako govorimo o duhanskim proizvodima iz članka 94. Zakona o trošarinama, svi putnici mogu unijeti jednaku količinu: 50 grama grijanog duhanskog proizvoda,

10 mililitara e-tekućine, 50 grama novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama.

Više informacija možete pronaći OVDJE.

Unos proizvoda životinjskog podrijetla

Ako u Hrvatsku dolazite iz trećih zemalja (Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova) budite oprezni, iz ovih zemalja nije dopušten unosi nikakvog mesa, mlijeka ili mliječnih i mesnih proizvoda. Ako dolazite možete unijeti do 10 kilograma ovih proizvoda po osobi, a ako dolazite iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Norveške, San Marina ili Švicarske, onda nema ograničenja.

Pexels / Photo by Gustavo Fring

Bez ograničenja je i unos proizvoda ribarstva (uključujući svježu, sušenu, kuhanu, osoljenu ili dimljenu ribu i određene ljuskare ili mekušce poput kozica, rakova, neživih dagnji i neživih kamenica) pod uvjetom da je svježa riba eviscerirana (tj. da joj je izvađena utroba). Ako dolazite iz gore navedenih trećih zemalja, onda možete unijeti do 20 kilograma ovih proizvoda po osobi.

Putnici iz trećih zemalja mogu u Hrvatsku unijeti do 2 kilograma drugih proizvoda životinjskog podrijetla poput meda, jaja, mesa puževa i žabljih kraka. Osobe koje dolaze iz Granlanda ili Farskih otoka mogu unijeti do 10 kilograma ovih proizvoda, a osobe koje dolaze iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Norveške, San Marina ili Švicarske, nemaju ograničenja u uvozu ovih proizvoda.

Ista pravila za unos mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga te za unos hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uvjete da ne zahtijeva držanje u hladnjaku prije otvaranja, da je riječ o komercijalno upakiranom proizvodu s jasnom oznakom proizvođača (proizvod ne smije biti pripremljen kod kuće) te da pakiranje nije otvarano, osim ako se proizvod trenutačno koristi.

Bez ograničenja ili u količini za osobnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu unijeti kruha, kolača, keksa, vafla i oblatni, dvopeka, tostiranog kruha i sličnih prepečenih proizvoda s manje od 20 % prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

Bez ograničenja se mogu unijeti i brojni drugi proizvodi poput čokolada i slastica (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran, dodataka hrani pakiranih za krajnjeg potrošača koji sadržavaju manje količine (ukupno manje od 20 %) prerađenih proizvoda životinjskog podrijetla (uključujući glukozamin, kondroitin ili kitosan ili kondroitin i kitosan zajedno) osim mesnih proizvoda, masline punjene ribom, tjestenina i rezanci koji nisu miješani niti punjeni mesnim proizvodima s manje od 50 post prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran,
koncentrati juhe i poboljšivači okusa pakirani za krajnjeg potrošača s manje od 50 posto ribljih ulja, praha ili ekstrakata koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran (npr. temeljci i začini pakirani za krajnjeg korisnika koji sadrže manje od 50% posto ribljih ulja, praha ili ekstrakata).

“Proizvodi životinjskog podrijetla koji ne ispunjavaju naprijed navedene uvjete smatraju se nesukladnima te se obvezno oduzimaju od putnika radi njihovog uništavanja. Također, propust da ih se izričito prijavi carinskim službenicima predstavlja kažnjivu radnju za koju je propisana novčana kazna”, kažu iz Carine, a upućuju i da se više informacija može pronaći OVDJE.

Unos lijekova i opojnih tvari

“Unošenje gotovih lijekova i lijekova koji sadrže drogu, granični carinski ured nadziru temeljem odredbi Zakona o lijekovima („Narodne novine“, br. 76/13, 90/14 i 100/18) te Zakona o suzbijanju zlouporabe droga („Narodne novine“, broj 107/01 i 39/19). Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača) i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa povijesti bolesti, potvrde liječnika).

Unošenje lijekova koji sadrže drogu, također za osobne potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to također uz posjedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi neophodnost uzimanja odnosnoga lijeka (preslike recepta za lijek, prijepisa povijesti bolesti ili ovjerene liječničke potvrde). Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti odnosno terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana osobne uporabe.

Iznimno, osobe s prebivalištem, odnosno boravištem u Republici Hrvatskoj koje putuju u države Šengenskoga prostora smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše 30 dana na temelju potvrde koju je na propisanom obrascu izdao ovlašteni liječnik (izabrani doktor medicine ili doktor medicine specijalist)”, kažu iz Carine.

Pexels / Photo by Jens Mahnke

Unošenje kućnih ljubimaca iz trećih zemalja

“Kućni ljubimci su psi, mačke, pitome vretice (kune) beskralježnjaci (osim pčela i rakova), ukrasne tropske ribice, vodozemci, gmazovi, ptice te glodavci i kunići”, objašnjavaju iz Carine.

Kućnim ljubimcima koji se prenose za nekomercijalne svrhe smatraju se kućni ljubimci koji nisu namijenjeni za prodaju ili predaju drugoj osobi, a prati ih njihov vlasnik ili osoba ovlaštena od vlasnika.

Dopušteno je unošenje kućnih ljubimaca u Republiku Hrvatsku samo preko graničnih prijelaza određenih Pravilnikom o graničnim prijelazima Republike Hrvatske za nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca. Koji su to prijelazi, pogledajte OVDJE.

Unos i iznos oružja

Preko državne granice građani mogu prenositi samo one vrste oružja i pripadajućeg streljiva koje se prema odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana mogu nabavljati i posjedovati.

Hrvatski državljani i državljani trećih zemalja prilikom prelaska državne granice dužni su oružje i pripadajuće streljivo prijaviti graničnoj policiji.

Unos i iznos oružja i streljiva preko državne granice dopustiti će se samo ako je putnik unos prethodno prijavio graničnoj policiji i za njega dobio odgovarajuće odobrenje (za vrste oružja i streljiva za koje nije potrebno odobrenje, granična policija mora ovjeriti ispravu o nabavci-račun). Iznošenje oružja i streljiva može se izvršiti samo uz posjedovanje oružnog lista.

Više pročitajte OVDJE.

Povrat PDV-a

Putnik odnosno kupac koji u okviru putničkog prometa iznosi dobra kupljena u tuzemstvu pri naknadnom oslobođenju od PDV-a ima pravo tražiti povrat PDV-a za iznesena dobra ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

  • da putnik nema prebivalište ni uobičajeno boravište na području Europske unije, što dokazuje putovnicom ili osobnom iskaznicom,
  • da je ukupna vrijednost kupljenih dobara s PDV-om iskazana na jednom računu veća od 740,00 kuna,
  • da je kupac ili netko u njegovo ime prevezao dobra kupljena u Republici Hrvatskoj na područje izvan Europske unije prije isteka roka od tri mjeseca nakon mjeseca u kojem je obavljena isporuka
  • prevoženje u ime kupca podrazumijeva da je on osobno poslao dobra poštom, zračnim putem preko otpremnika ili drugog ovlaštenog prijevoznika, i tada se smatra da je postupak identifikacije obavljen u trenutku predaje dobara na otpremu, odnosno preuzimanja robe na otpremu,
  • da postoji dokaz o izvozu, izvornik računa i Obrazac PDV-P potvrđen od carinskog ureda otiskom pečata, potpisom i faksimilom ovlaštenog carinskog službenika, te brojem evidencije i datuma iznošenja dobara iz Europske unije.

Više pronađite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!