Domovinski pokret i Most u sukobu zbog konstituiranja Skupštine SDŽ-a

Vijesti 18. lip 202113:24 0 komentara
Split, riva, more
Sanjin Strukic / PIXSELL / ilustracija

Neuspio pokušaj konstituiranja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije posvadio je u petak Domovinski pokret i Most koji se međusobno optužuju za suradnju s HDZ-om, odnosno SDP-om, pri čemu ističu da protiv predloženog čelnika skupštine Ivice Kukavice osobno nemaju ništa.

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je na konferenciji za novinare da je njegova stranka “vrlo jasno i precizno rekla da ne želi ulaziti u koaliciju u kojoj će na bilo koji način podupirati Željka Keruma, a isto tako ne želi biti dio bilo kakve političke suradnje u kojoj je Ranko Ostojić“.

Pojasnio je da je Domovinski pokret u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije ostvario tri mandata, a vijećnicima dao diskrecijsko pravo da pregovaraju kako misle da je dobro za županiju, na način da respektiraju volju birača i uvažavaju ideologiju Domovinskog pokreta.

Izrazio je žaljenje što kolege, posebno iz Mosta, vrlo ružno komuniciraju i svoj dugogodišnji obračun u hrvatskoj politici žele na neki način natovariti na leđa vijećnika Domovinskog pokreta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Domovinski pokret nema ništa protiv Ivice Kukavice i smatramo da bi bilo jako dobro da takav čovjek bude na čelu Županijske skupštine”, poručio je Škoro, uz objašnjenje da ne žele biti dio saveza sa SDP-ovim Ostojićem.

Zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe također je naglasio kako njegova stranka nema ništa osobno protiv Kukavice. “Ono što Most radi u Splitsko-dalmatinskoj županiji podsjeća na ono što Andrej Plenković radi na nacionalnoj razini. U Mostu ističu da je Kukavica bio pripadnik 4. gardijske brigade, što je istina, no, iza Kukavice se skriva Ranko Ostojić“, poručio je Mlinarić.

Ostojić je, kaže Mlinarić, bio dio vlasti koja je donijela zakone o Vukovaru o ćiriličnim pločama, gdje je izgubljen život hrvatskog branitelja Darka Pajčića.

“Domovinski pokret iza takvog čovjeka ne može stati. Isto radi i Plenković preko časnog generala Tome Medveda u proguravanju Zakona o civilnim žrtvama rata nakon čega će Hrvatska isplatiti 8000 ljudi koji su rušili RH. Mi nećemo biti smokvin list ni za koga“, zaključuje Mlinarić.

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja na optužbe iz Domovinskog pokreta u izjavi novinarima uzvratio je da mu je drago da je danas u Šibensko-kninskoj županiji oformljen antihadezeovski blok i da se nada da će se isto dogoditi i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“U tvrdnjama iz Domovinskog pokreta vidim licemjerje i dvostruke kriterije, jer su u Šibensko-kninskoj županiji zajedno sa SDP-om dignuli ruke za Stipu Petrinu kao predsjednika Županijske skupštine, a u Splitsko-dalmatinskoj im je problem dignuti ruke za čovjeka koji dolazi baš sa spektra koji bi trebao pripadati njima, koji je hrvatski branitelj i pripadnik 4. gardijske brigade. Očito je riječ da je Domovinski pokret u SDŽ-u nešto dogovarao s HDZ-om, jer su nas zvali da zajedno s njima podržimo HDZ-ove Antu Sanadera i Blaženka Bobana. Znamo što je ta stranka učinila Dalmaciji i dalmatinskoj Zagori i prije će nam se desnica osušiti nego što ćemo ih podržati“, odlučan e Grmoja.

Domovinski pokret nas je zvao u koaliciju s HDZ-om, mi smo to odbacili, a oni su imali priliku podržati promjene i neovisnog Ivicu Kukavicu, ali to očito ne žele napraviti i vade se na to da će i SDP dignuti ruku za Kukavicu, rekao je, ustvrdivši da im SDP očito ne smeta u Šibensko-kninskoj županiji.

“Pravi razlog njihova odbijanja je trgovina, ali vjerojatno neće na kraju ići s HDZ-om jer je sada na njih izvršen ogroman pritisak. Moguće je da će doći do novih izbora, zato sada bježe od odgovornosti i kažu da im se stavlja veliki teret na leđa. Ako dođe do novih izbora, odgovoran će biti Domovinski pokret jer nisu željeli podržati promjene i Ivicu Kukavicu“, poručio je Grmoja, odbacivši da se Most skriva iza SDP-ova Ranka Ostojića.

Cjelokupna oporba spremna je podržati Kukavicu, i Domovinski pokret je imao lagani izbor podržati ga, ali to nisu učinili, ocijenio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!