HALMED pisao liječnicima zbog rizika od trombocitopenije nakon cijepljenja

Vijesti 14. lis 202111:04
cjepivo, cijepljenje, covid, koronavirus, vakcina
Izvor: MOHAMMED ABED / AFP / ilustracija

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputio je zdravstvenim djelatnicima dva pisma koja se odnose na rizik od trombocitopenije nakon cijepljenja cjepivima Janssen i AstraZenca.

Cjepivo Janssen

Iz HALMED-a navode da se imunosna trombocitopenija javljala vrlo rijetko, a obično su se ti slučajevi javili unutar prva četiri tjedna nakon primjene cjepiva.

“Navedeno je uključivalo i slučajeve praćene krvarenjem, kao i one s fatalnim ishodom. Neki od slučajeva zabilježeni su u osoba koje su imale ITP u anamnezi. Ako osoba ima ITP u anamnezi, prije cijepljenja potrebno je razmotriti rizik od razvoja niskih razina trombocita te se preporučuje pratiti broj trombocita nakon primjene cjepiva”, navode iz HALMED-a.

VEZANE VIJESTI

Osobe koje su se cijepile cjepivom Janssen trebaju pratiti simptome ITP-a poput spontanog krvarenja, nastanka modrica ili petehija.

“U osoba kod kojih se unutar tri tjedna nakon primjene cjepiva Janssen dijagnosticira trombocitopenija potrebno je aktivno istražiti eventualnu prisutnost znakova tromboze da bi se ocijenila potencijalna dijagnoza sindroma tromboze praćene trombocitopenijom, koji zahtijeva specijalizirano kliničko liječenje”, navodi HALMED.

Vrlo rijetko su zabilježeni i slučajevi venske tromboembolije nakon cijepljenja Janssenom.

“Zdravstveni radnici trebaju obratiti pozornost na znakove i simptome venske tromboembolije. Cijepljene osobe treba uputiti da odmah potraže liječničku pomoć ako nakon cijepljenja primijete simptome poput kratkoće daha, boli u prsnom košu, boli u nozi, oticanja noge ili perzistentne boli u abdomenu”, piše HALMED.

Cjepivo AstraZeneca

Slučajevi trombocitopenije, uključujući imunosnu trombocitopeniju, obično su prijavljivani unutar prva četiri tjedna nakon cijepljenja cjepviom AstraZeneca.

“Vrlo rijetko su navedeni slučajevi trombocitopenije bili praćeni vrlo niskim razinama trombocita (< 20 x 109 / l) i/ili su bili povezani s krvarenjem. Neki od predmetnih slučajeva javili su se u osoba s anamnezom imunosne trombocitopenije. Nažalost, pojedini su slučajevi imali fatalni ishod”, navodi HALMED.

Ako osoba ima trombocitopenične poremećaje u anamnezi, poput imunosne trombocitopenije, potrebno je razmotriti rizik od razvoja niske razine trombocita prije primjene cjepiva, a nakon cijepljenja preporučuje se praćenje trombocita, savjetuju iz Agencije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar