Hrana nikad skuplja, a mesar hvali Vladu: “Hrvati nikad nisu imali više novaca”

Vijesti 19. pro 202321:47 0 komentara

Blagdanska košarica ove godine nikad skuplja, čak 10 posto u odnosu na prošlu godinu, no većini čini se ne smeta. Trošit će se. Naša Vesela Šegvić Kordić donosi reportažu iz Splita.

Raspoložena prodavačica na tržnici pjeva i čisti ribu: “Odakle se čisti riba riba, od glave ili repa?”

Nikad skuplja blagdanska košarica

A čistila se ona od glave ili repa, brojnim će se Splićanima i unatoč višim cijenama naći na blagdanskom stolu. Najviše idu sipa, lignje i škampi, a cijenom prednjači sipa. Prošle se godine mogla pronaći za 16, a sada je 30 eura – gotovo dvostruko više.

“Bit će hobotnica, sad gledam lignje i tako. Cijene su mrak. Al’ dobro je, jedan put u godini, što ćemo. Možemo izdržati. Pogotovo iz penzionerskog kuta”, kaže nam kupac Tonino Bačić.

Iz kuta prodavača ribe ne manjka, ali kupaca je osjetno manje.

“Pa ne vjerujem da su cijene razlog. Ja mislim da je najviše razlog da su ljudi išli kupovati poklone djeci i obiteljima i da su na nas malo zaboravili”, objašnjava prodavačica ribe Silvana Nasić.

“Mirovina mala, dabogda bila i manja”, ljuta je teta Ljubica jer, kaže, prodaja slabo ide. “Sve je išlo loše, loše, loše. Ostarila sam ovdje, a nemam”, dodaje.

Međutim, Hrvati očito imaju. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore u blagajne trgovaca inkasirat će više od tri milijarde eura. A da je ove godine blagdanska košarica nikad skuplja potvrđuju i u sindikatu.

“Cijene su utjecale itekako na blagdansku košaricu, naročito najskuplju. Osjetan je pomak”, ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

A u njoj će se osim skupog bakalara i friške ribe, na blagdanskom stolu tradicionalno naći i meso. Evo što kažu Splićanke:

“Pečena tuka, cijela u komadu i uz nju, normalno, zelena salata i na kraju, ako su gladni, dobit će pašticadu, ako ne ništa. Eto.”

“Zna se klasika kod Hrvata. Purica, mlinci, možda nešto drugo, salata, juha, kolači, puno slatkiša.”

“Bit će tuka, kolači, što tko voli.”

Mesar: Nikad se više nije trošilo

A sve te blagodati ove godine koštaju više. Kilogram odojka prošle je godine koštao pet, a ove dvostruko više – 10, pa čak i 12 eura.

Kod Ante u mesnici danas gužva. Najviše se prodaje teletina, junetina i ono tradicionalno pred blagdane – janjetina i svinjetina.

“Vladi svaka čast što je ovo napravila, što je narodu dala novaca, nikad se više nije trošilo. Nikad nije jeftinije bilo. To meni vjerujte, ja sam stari mesar. Pusti kukanje, oni kukaju lijevo i desno. Hrvati nikad više novaca nisu imali nego ove godine”, veli mesar Ante Starčević.

A blagdani u Dalmaciji ne mogu bez suhomesnatih proizvoda, poglavito pršuta. Solidnih 40 eura za kilogram pršuta, a pancete 20.

Bakalara je skoro pa nestalo, pa su prodavači snizili cijenu. Sada se kilogram može naći između 33 i 40 eura.

A usprkos višim cijenama tradicija je tradicija pa većina ni ove godine, čini se, neće štedjeti na blagdanskom stolu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!