Luetić: Ne može se nezadovoljstvo artikulirati prijetnjama i nasiljem

Vijesti 17. pro 202113:28 > 15:05 0 komentara
N1

Gost N1 Studija uživo bio je predsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić.

Za početak je komentirao vijest da je u Bjelovaru ipak uhićena jedna osoba za napad na liječnicu:

“Ovom naknadnom reakcijom smo zadovoljni. Prošli tjedan ispred ZJZ-a grupa provjednika je verbalno, a rekao bih čak i fizički, napala našu članicu koja radi u u tom zavodu za javno zdravstvo. Unosili su joj se u lice i trčali za njom i to je okarakterizirano kao prekršaj protiv javnog reda i mira i vezano za samo okupljanje. Naravno da nismo bili zadovoljni, radilo se o eklatantnom napadu, prijetnji, niz kaznenih djela se moglo okvalificirati i to smo jasno dali do znanja u svom stavu. Sinoć nas je bjelovarsko-bilogorska policija obavijestila da su jednu osobu uhitili. Mislim da se tako šalje poruka da svoje nezadovoljstvo ljudi ne mogu izražavati napadom na bilo koga.

VEZANE VIJESTI

U dopisu policijske uprave nije jasno radi li se o osobi koja je imala komentar na portalu ili Facebooku ili se radi organizatoru okupljanja. Oni su samo rekli da se radi o dogđaju koji je bio taj prosvjed i da su vezano uz to uhitili jednu osobu zbog kaznenog dijela prijetnje”, kaže.

Dodaje i kako je zadnjih dana, otkako niču plakati na zdravstvenim ustanova o tome kako će se “liječnicima suditi”, jasne metode zastrašivanja zdravstvenih radnika da će im se suditi i “da će im vjerojatno suditi neki narodni sud”.

“Ne može se nezadovoljstvo artikulirati kroz prijetnje”

Istaknuo je kako u su u priopćenju od utorka tražili i postupanje za sve slučajeve plakata, ali i prijetnjama na društvenim mrežama.

“Mi možemo shvatiti nezadovoljstvo, ali artikulirati to nezadovoljstvo kroz prijetnje, bile one prikrivene ili ne, je neprihvatljivo. Tu policija mora preventivno djelovati. Jer ako pokušavamo djelovati preventivno u pandemiji zarazne bolesti, moramo i u pandemiji širenja nasilja i mržnje”. Rekao je i kako s terena, saznaje kako je sve veća nervoza pacijenata “potaknuta cijelim ovim poticanjem na agresiju prema zdravstvenim radnicima”.

“Počinitelji takvih poticanja na agresiju su iz široke skupine antivaksera, tako da sasvim je jasno tko je ovdje glavni organizator. Postoje li ti neki drugi elementi, neki dio politike koji želi zajahati na valu antivakserstva kako bi dobili poene, to moraju neke institucije otkriti i sankcionirati takva postupanja”, kaže.

“Osjećamo se tužno i žalosno”

Govorio je o tome i kako se liječnici i ostali zdravstveni radnici osjećaju nakon dvije godine borbe s koronavirusom:

“Osjećamo se tužno i žalosno jer radi se o pandemiji koja nas je zahvatila, a medicinski radnici daju sve od sebe da bi spašavali živote i onda kao odgovor od naših sugrađana dobivamo prijetnje i nasilje. Ja mogu shvatiti da je bilo tko nezadovoljan politikom, mjerama, ali to nezadovoljstvo kanalizirati antivakserskom agendom prema zdravstvenim radnicima je neprimjereno i za sankcije”.

Kakvo je trenutno stanje s pandemijom?

“Zadnjih tjedana je zabilježen pad broja novozaraženih, ali zadnja tri dana imamo zaustavljanje tog pada. Današnji broj gotovo je jednak onom od prije tjedan dana, vidjet ćemo kako će se to kretati. Nalazimo se na početku zimskog perioda, imamo još dva mjeseca zime, vidimo da dolazi i omikron i neizvjesno je što će donijeti naredni tjedni i mjeseci. Samo ovo stagniranje brojeva nam treba biti upozorenje da je pandemija daleko od završetka”, rekao je.

Rekao je kako su i ove godine tražili stože mjere, konkretno covid-potvrde za sve zatvorene prostore, ali da se Vlada odlučila za jedan dio mjera, koji če dati određene rezultate, ali da bi rezultati bili bolji kada bi mjere bile sveobuhvatne. Također, naglašava kako bi umrlih bilo manje da ima manje zaraženih.

“Covid kapaciteti gotovo su popunjeni sve vrijeme”

Kakvo je stanje u bolnicama?

“Ja sam zaposlen u KB Sveti duh, naši covid kapaciteti gotovo su popunjeni sve ovo vrijeme, broj teško bolesnih je i dalje visok, oni iziskuju dugo liječenje i naravno da će bolnički kapaciteti biti opterećeni još neko vrijeme. Ako dođe do porasta ili petog vala, bojim se da u bolnicama nećemo vidjeti onakav predah kao prošle godine.

Istovremeno bolnice moraju biti dostupne i za ostale bolesti jer one nisu nestale. Bolnice, zapravo, donose odluke iz tjedna u tjedan ovisno o opterećenju, ako imate 80% anesteziologa koji su covid-jedinicama onda ih ne možete istovremeno imati i u operacijskim dvoranama”.

Naposljetku je rekao da cijepljenje ide solidno, da je interes i dalje velik te je pozva sve one koji se dvoume da se cijepe, a one koji trebaju booster dozu da je prime. Također, kaže, iz stožera trebaju dolaziti jasne poruke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!