Nagli skok novozaraženih: Bolnice se ubrzano pune, liječnicima nove upute

Vijesti 30. lis 202119:25 > 19:25 0 komentara
Ina FASSBENDER / AFP / ilustracija

Epidemija koronavirusa ponovno bukti u Hrvatskoj. Već nekoliko tjedana bilježimo rast novih slučajeva, a ovaj su tjedan brojke naglo skočile. U srijedu je zabilježen drugi najviši broj pozitivnih od početka pandemije 4.571. Više je jedino bilo na vrhuncu drugog vala prošle godine 10. prosinca, ali tada još nismo imali cjepivo.

Beroševo Ministarstvo je jučer donijelo odluku kojom traži od obiteljskih liječnika da u roku od 15 dana kontaktiraju sve pacijente starije od 65 godina i pozovu ih na cijepljenje. Ako pacijente ne dobiju telefonski, ići će se kod njih doma.

Intenzivna na Klinici puna, u Dubravi nekoliko kreveta

Vikend gužva na punktovima za testiranje, a broj novozaraženih neprestano raste.

VEZANA VIJEST

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.547 novih slučajeva, iznimno visoka je i brojka preminulih – 30 osoba. Aktivnih slučajeva sad je više od 25 tisuća. 1.330 pacijenata na bolničkom je liječenju, od toga 175 na respiratoru.

Bolnički kapaciteti ponovno se ubrzano popunjavaju, a osoblje već strepi da neće moći zbrinuti sve pacijente. Na jedinici intenzivne njege u Klinici za infektivne bolesti mjesta više nema, a tek nekoliko kreveta prazno je u KB-u Dubrava.

“Imamo 120 postelja, od kojih je trenutno 100 popunjeno na covid odjelu. Neizbježno je reducirati aktivnosti na drugim odjelima ako se svi bave samo jednom bolešću, odnosno pandemijom i da će do toga morati doći ako se rast oboljelih nastavi”, kazao je za N1 Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava.

Od 30 preminulih, njih 24 nije bilo cijepljeno

Između ostalog, i cijepljenjem bi se mogla smanjiti opterećenost zdravstvenog sustava. A kako brojke rastu, redovi za cijepljenje na zagrebačkom Velesajmu sve su duži. Zato iz Zavoda podsjećaju – ovo nije jedini punkt u gradu.

VEZANE VIJESTI

“Ostavlja se dojam u javnosti da je jedini punkt na kojem se naši građani mogu cijepiti na Velesajmu, no to nije točno. Osim na Velesajmu, cijepljenje bez naručivanja organizira i HZJZ na dva punkta – u Rockefellerovoj 4 svake srijede od 16 do 18 sati, a na punktu u Ulici Radoslava Cimmermana 64a od 8 do 18 sati svakim radnim danom. Uz to, moguće je cijepiti se i u 11 ljekarni u Zagrebu”, ističe Sandra Šikić, zamjenica ravnateljca NZJZ-a dr. Andrija Štampar.

Od 30 preminulih osoba, 24 nisu bile cijepljene, a ravnatelj covid bolnice tvrdi i da su od 22 osobe na respiratoru, samo dvije primile cjepivo.

“Mi među hospitaliziranima imamo već tijekom rujna i listopada kontinuiramo manje od 20% cijepljenih. Ipak bitno rjeđe cijepljeni imaju teže oblike bolesti i rjeđe potrebu za respiratorom i među umrlima je bitno veći broj onih koji nisu cijepljeni”, napomenuo je Lukšić.

Uz postojeće cijepne i punktove za testiranje, i nekoliko izmjena. Cijepljenje na Velesajmu od idućeg tjedna bit će u većem paviljonu, kako bi građani čekali svoj red u grijanom prostoru, a stotinjak metara dalje – moći će se i testirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!