Dalija Orešković: Plenković igra prljave manipulatorske igrice

Vijesti 08. lip 202309:12 1 komentar

Saborska zastupnica Dalija Orešković u Novom danu je komentirala vladin prijedlog novih izbornih jedinica na koji se i dalje nižu kritike.

“HDZ je poslao poruku da želi oktroirati, nametnuti svoja izborna pravila, koje ne samo da nemaju legitimitet nego su i neustavna. Nije prihvatljivo uopće po takvim pravilima izaći na izbore”, istaknula je Orešković.

Osvrnula se i na to tko će biti zakinut prema predloženom modelu izbornih jedinica. “Bit će zakinut grad Zagreb ako govorimo o težini glasa.”

Dodaje da je zakon postavljen na krivim temeljima i navodi da se u javnoj raspravi ništa neće promijeniti. “Kad će Ustavni sud reagirati? Na jesen, nakon drugog čitanja?!”

Orešković podsjeća da je Ustavni sud rekao da bi se izborna pravila trebala prilagođavati demografskim promjenama.

“Ako HDZ, odnosno Republika Hrvatska nije u stanju ni svoje stanovništvo popisati u 21. stoljeću, stvarno ne znam koja je to razina nesposobnosti vlasti”, navela je.

Smatra da je odlazak ustavnih stručnjaka kod premijera Andreja Plenkovića bio pogreška te da je “Plenković htio samo docirati”.

“To su prljave manipulatorske igrice. Andrej Plenković želi da svi dođu k njemu, praktički se pokloniti, da se zna tko je taj jedan jedini u državi koji o nečemu odlučuje”, rekla je Orešković.

Osvrnula se i na dogovor sindikata i vlade o povećanju plaću u javnom sektoru. “On (Plenković) želi nametnuti taj svjetonazor kod građana da je on vladar svih sustava, života i sudbina.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare