Plenković dovodi čelnike EPP-a u Split na pripreme za izbore. Stiže i von der Leyen

Vijesti 26. ruj 202307:28 2 komentara
DAMIR SENCAR / AFP

Ursula von der Leyen, Manfred Weber, Kyriakos Mitsotakis, Andrej Plenković. Vodeći političari najveće europske grupacije, Europske pučke stranke, ovaj će tjedan u Splitu na radnim sastancima iza zatvorenih vrata pripremati za nadolazeće europske izbore.

Glavna tema skupa, na koji stižu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, bit će izbori za Europski parlament koji se održavaju u prvoj polovici lipnja iduće godine.

Pučani, udruženje europskih stranaka desnog centra, trenutno su sa 177 zastupnika najveća politička grupacija u Europskom parlamentu.

Naši studijski dani posljednje su veliko okupljanje obitelji EPP-a prije europskih izbora za raspravu o prioritetima u ostatku mandata i europskoj kampanji. Naravno, posebno smo sretni što će nas ugostiti premijer Plenković koji je od Hrvatske učinio uspješnu priču, napisao je čelnik EPP-a u parlamentu Manfred Weber koji također stiže u najveći dalmatinski grad, stoji na stranicama grupacije.

Predstavnici pučana u Split stižu u utorak navečer, a skup traje do petka. Najavljeni su dolasci grčkog premijera KyriakosA MitsotakisA, finskog premijera Petterija Orpa i bugarske ministrice vanjskih poslova Marije Gabriel. Uz njih u Split stiže niz istaknutih europskih političara i eurozastupnika.

Većina sastanaka održat će se iza zatvorenih vrata.

EPP danas ima četiri europska predsjednika i devet premijera. Grupacija broji osamdesetak europskih, ali i stranaka iz Libanona i Maroka.

Hrvatsku u članstvu predstavlja HDZ, a članice su, među ostalima, njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) i bavarska Kršćansko-socijalna unija, austrijski OVP, francuski republikanci, talijanska Forza Italia, slovenski SDS Janeza Janše, španjolska Narodna stranka te, u pridruženom članstvu, Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića i Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare