Provjerili smo situaciju s cijepljenjem u ljekarnama, daleko je od idealne

Vijesti 03. stu 202120:37 2 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sve su, kažu, organizirali, a vi se samo trebate pojaviti. Netočno. Barem ako je suditi po ljekarnama koje nadležni reklamiraju kao mjesta cijepljenja.

Od desetak ljekarni koje smo nazvali, niti u jednoj nismo se uspjeli naručiti na cijepljenje. Neki nemaju termina, nekima je liječnik na bolovanju, a neki su ukinuli tu opciju.

Termini u ljekarnama čekaju se i po 10 dana

Ipak nakon niza poziva u jednoj zagrebačkoj ljekarni bili smo uspješni. Ondje smo zatekli one koji ne žele čekati po punktovima. Susreli smo djevojku koja se u ljekarni htjela naručiti na cijepljenje, no slobodan termin je tek u subotu…

VEZANE VIJESTI

“Vidjela sam, iskreno, natpis na ljekarni jer tu kupujem. Htjela sam na Velesajmu, ali tamo je bila strahovita gužva pa sam tu došla”, kazala nam je.

“Nažalost, termini se čekaju i po deset dana jer je prevelika navala na cijepljenje”, objašnjava nam vlasnica ljekarne Ankica Žaja.

U Hrvatskoj ljekarničkoj komori svjesni su problema.

“Pritisak na ljekarne raste tako da neke ljekarne razmišljaju da odustanu od cijepljenja. Mi ćemo ispred HLK pomoći da se organizacijski bolje poslože stvari tako da se od cijepljenja ne odustane”, rekla je Ana Soldo, predsjednica Komore.

Na punktovima gužva

S druge strane, punktovi za cijepljenje bez prethodnog naručivanja puni su redova i gužvi.

Epidemiolozi su napokon sretni da se ljudi žele cijepiti, ali uz napomenu da su to svi činili ranije, sada ne bi vladao kaos.

“Na HZJZ-u postoje dva punkta. Jedan je svake srijede od 16 do 20 sati, a drugi je u našoj podružnici u Cimermanovoj i svi se mogu doći cijepiti”, istaknula je Dijana Mayer.

Kod obiteljskih liječnika cijepljenje samo za neke

Cijepljenje je moguće i u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, ali ne za sve. To ondje mogu imunokompromitirani i zdravstveno osoblje. Starije od 65 godina ipak šalju na veće punktove. K tome, prošlog tjedna liječnici su dobili naređenje ministra zdravstva da kontaktiraju starije od 65 koji se još nisu cijepili.

VEZANA VIJEST

“Vjerujete mi jedva stižemo. Imamo jako veliki pritisak na obiteljsku medicinu i imamo povećane zahtjeve za prekovremene”, kazala je Ljubica Lazić Vuletić iz Doma zdravlja Centar.

Sada kada svjedočimo povećanom interesu građana za cijepljenje, nažalost, ne svjedočimo dobroj organizaciji i dosljednjim informacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare