SNV: Popis stanovništva važan za nacionalne manjine

Vijesti 19. lip 202120:21 0 komentara
N1

Srpsko narodno vijeće (SNV) ustvrdilo je u subotu u Vrhovinama da je predstojeći popis stanovništva Republike Hrvatske važan za nacionalne manjine, odnosno za dopunske izbore za nepopunjena vijećnička mjesta namijenjenih nacionalnim manjinama koji će se održati na jesen.

Sudionici dvodnevnog Savjetovanja srpskih organizacija, SNV-a, SDSS-a, Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” i Zajedničkog vijeća općina (ZVO) zaključili su stoga da će do kraja popisa stanovništva i dopunskih izbora djelovati koordinirao o čemu će redovito izvještavati javnost.

Saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao kako žele da se stvori ležernija i tolerantnija atmosfera u društvu, kao pretpostavka da se svaki pripadnik nacionalne manjine slobodno izjasni o svojoj etničkoj pripadnosti, kako srpske, tako i drugih manjina”, rekao je Pupovac.

To je ilustrirao stanjem u Vukovaru čiji je gradonačelnik Ivan Penava, kako je rekao Pupovac, “u svojoj antisrpskoj kampanji imao temu ćirilćnog pisma, pa onda ratne zločine, a sada je našao temu ukidanja škola po modelu A”.  Penavu je pritom nazvao “proizvođačem neprijateljstva u RH koji Srbe neprestano označava kao neku prijetnju Hrvatskoj, nacionalistički i šovinistički”.

“On se ne brine o pravima djece, nego pronalazi teme s ciljem da bi se Srbi osjećali nesigurno i da on ulazi u sukob sa centralnom vlašću, a to je štetno i za Srbe i za državu”, rekao je Pupovac. Naglasio je da pravo školovanja na svom jeziku i pismu imaju i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj, talijanska, češka i mađarska.

Škole po modelu A tekovina mirne reintegracije

Štoviše, rekao je Pupovac, njihove škole imaju priznate manjinske škole, a Srbi ne, te je time srpska nacionalna manjina diskriminirana u odnosu na ostale manjine. Pupovac je zaključio i da ukidanje škola po modelu A ne dolazi u obzir jer su one “tekovina mirne reintegracije i tekovina ratificiranih međunarodnih dokumenata UN, Vijeća Europe i drugih institucija.

Govoreći o očekivanim razlikama prošlog i budućeg popisa stanovništva Pupovac je rekao da je iseljavanje štetno za cijelo društvo, te je najbolji pokazatelj da ljudi odlaze iz sredina gdje se događa dugotrajna netolerancija i loša politička atmosfera.

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov poslala je poruku da se u javnosti govori o “odvojenim školama”, ali da taj termin nije dobar, jer da se nastava u njima provodi po istim kurikulima, ali prevedeno na srpski jezik i ćirilićno pismo.

Jeckov je ustvrdila da sve drugo što se o razlikama u programima govori “jednostavno nije istina i manjinsko obrazovanje sigurno nije uzrok međunacionalnim sukobima koji evidentno postoje”.

Vlada obvezna raspisati dopunske izbore

Potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević (SDSS) naglasio je da je da na proteklim redovnim izborima nije postignuta zastupljenost manjina adekvatna postotku zastupljenosti nacionalnih manjina u općoj populaciji, te da je Vlada RH obvezna da raspiše dopunske izbore.

“Na tim će se izborima birati ukupno 74 vijećnika iz reda srpske zajednice u Hrvatskoj i to u deset županija, sedam gradova i 37 općina, što će značajno obogatiti predstavljenost pripadnika srpske nacionalne manjine u jedinicama regionalne i lokalne samouprave”, rekao je Milošević.

U ime SNV-a je Jelena Majstorović rekla da će se angažirati SNV sa svojih 150 manjinskih vijeća, mreža SKD Prosvjete, te mreže općina u Vukovarsko srijemskoj i Osječko baranjskoj županiji s ciljem da se pripadnicima srpske zajednice približi i nova mogućnost upisivanja svojih podataka za popis stanovništva preko platforme E-građani.

Ta bi kampanja trebala smanjiti razlike starijih i siromašnijih građana, kojima Internet nije dostupan, rekla je Majstorović.

Nakon dopunskih izbora popunit će se osim 74 vijećnička mjesta za srpsku nacionalnu manjinu također i 11 za romsku, četiri za talijansku, tri za mađarsku i jedno za ukrajinsku.

Za mjesta za pripadnike hrvatskog naroda dopunski će izbori biti za tri općine u istočnoj Slavoniji, Borovo, Trpinju i Jagodnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!