Štefančić Martić: Mi liječnici smo na izmaku snaga, očekujemo podršku

Vijesti 22. stu 202118:03 > 20:12 0 komentara
N1

Članica Izvršnog odbora Hrvatske liječničke komore, Vesna Štefančić Martić, bila je gošća Newsrooma.

Govoreći o prosvjedu protiv mjera ona je rekla: “To je odraz usporedbe dvaju svjetova. Radi se o visokoj razini ingorancije, neznanja. To neznanje je glavni uzrok zbog koje dolazi do evidentnog raslojavanja na dva svijeta. S jedne strane su kolegice i kolege koje spašavaju živote. Naša je realnost ono s čim se susrećemo svaki dan i što nas je nagnalo da svu energiju uložimo u spašavanje pacijenata i prevenciju bolesti.”

“Javnozdravstvena medicina kao specijalizacija je usmjerena na društvo. Ovo je jedan eklatantan primjer u kojem s jedne strane imate liječnike, s druge strane imate političke reperkusije i one koji donose političke odluke, s treće strane su građani koji su zbunjeni ili skloni ignoranciji. Mi smo svjesni da je cijepljenje rješenje, da je pravodobna implementacija mjera ono čemu težimo. Svaki dan primamo informacije o tome koliko je kolegama na terenu teško”, govori ona.

Na pitanje kolika je podrška države liječnicima koji traže strože mjere, kaže: “Rekla bih da mi kao liječnici očekujemo podršku, mi je ne možemo retrogradno zahtjevati.  Mogu jasno tvrditi da liječnici očekuju podršku, ali očekuju i da oni koji donose odluke saslušaju što struka i znanost govore. Iz svega je vidljivo da to nije slučaj. Liječnička struka koja se temelji na dokazima i brojevima nije nešto što građanima ne bi trebalo biti jasno. Samo kombinacijom pravodobnih mjera i cijepljenja možemo riješiti ovaj problem. Svi ove parcijalni načine rješavanja situacije nas neće odvesti u očekivanom smjeru. Mi kao liječnici smo na izmaku snaga, naše se kolege bore za živote. Sve te situacije jasno govore s čime se borimo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!