Štefančić Martić o napadu: Danas smo to mi liječnici, a sutra netko drugi

Vijesti 14. pro 202116:51 > 19:18 0 komentara
N1

Vesna Štefančić Martić iz Hrvatske liječničke komore bila je gošća Newsrooma i komentirala zastrašivanje liječnice u Bjelovaru.

Bjelovarska policija danas je zbog zastrašivanja liječnice ispred Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije odlučili podnijeti prijave za prekršaj protiv tri osobe.

“Ono što možemo istaknuti kao komentar koji smo dobrim dijelom adresirali – to je činjenica da je komunikacija u javnim prostorima, sve češće obiluje pozivima na nasilje i mržnju. Takve stvari ne treba olako shvaćati već kad god postoji zakonski okvir za to pravno, a u slučajevima gdje postoji osnova za to kazneno sankcionirati. Danas smo to mi liječnici, a sutra je to netko drugi”, rekla je Štefančić Matić.

Napominje da se u posljednje vrijeme pojavljuju plakati na kojima se navodi da će liječnicima biti suđeno i da će liječnici odgovarati za to što provode cijepljenje.

“Mi smo mišljenja da ukoliko se ne budu provodile adekvatne mjere i ako se adekvatno ne sankcioniraju ovi pozivi na nasilje, postoji bojazan da bi baš te prijetnje i pozivi na nasilje ubuduće mogli eskalirati čak i težim kaznenim djelima”, govori.

Pozivi na nasilje neprihvatljivi

Za liječnike su, kaže Štefančić Martić, pozivi na nasilje apsolutno neprihvatljivi.

“Mi očekujemo da nas se pusti da radimo svoj posao. Ono što mi želimo jest da nam se omogući ono što je naš poziv i ono što je naš cilj, a to je da pružamo zdravstvenu zaštitu građanima”, kazala je.

Takvi oblici nasilja neprihvatljivi su prema god, ističe.

“Kad govorimo o liječnicima koji su ovoj epidemiji dali veliki obol, želimo adekvatnu reakciju kako takve situacije ne bi kasnije eskalirale. Mi očekujemo podršku od ministra i Vlade. HLK je svojim priopćenjem adekvatno reagirala i zatražila informaciju od nadležnih institucija. Zasad nemam saznanja da nam se javio ministar, ali očekujemo da će to učiniti”, veli.

Kaže da slučaj zastrašivanja u Bjelovaru nije prvi takav slučaj.

“Slučajevi nasilja i poticanja nasilje prema liječnicima u vrijeme epidemije su sve učestaliji. Naša kolegica koja obavlja svoj posao u Zavod za javno zdravstvo bila izložena jasnom primjeru govora mržnje, uznemiravanja i poticanja na nasilje”, rekla je.

Očekuju pravodobne reakcije

Na pitanje je li uplašena, odgovara da zaista jest.

“Mislim da je ovo što se dogodilo našoj kolegici ne ostavlja dobar dojam na nos. Očekujemo pravodobne reakcije i očekujemo da se svi ti događaji koji su protuzakoniti sankcioniraju u skladu sa zakonom”, poručuje zaključno Štefančić Martić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!