Štefančić Martić: Postoji mogućnost da hrvatski liječnici odu pomoći u Ukrajinu

Vijesti 10. ožu 202210:04 > 15:44 1 komentar
N1

Članica Izvršnog odbora Hrvatske liječničke komore Vesna Štefančić Martić bila je gošća Novog dana N1 televizije.

“Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski liječnički zbor pružaju podršku, moralnu, emotivnu, ali i medicinsku, koja bi našim kolegama u Ukrajini bila od pomoći. Oštro smo osudili napade na Ukrajinu. Liječnici i drugi zdravstveni radnici se susreću s grozotama. To je situacija u kojoj imamo bombardiranje civilnih ciljeva, to je ne samo neoprostivo nego se, ako ti ciljevi nisu branjeni, smatra i ratnim zločinima. Mi smo izrazito protiv toga”, govori Štefančić Martić.

“HLK je u kontinuiranoj komunikaciji s ukrajinskom asocijacijom liječnika, svakodnevno smo informirani o tome što se dolje događa”, objašnjava Štefančić Martić dodajući: “Uvjeti rada su jedna pozadina koja liječnicima sigurno stvara nelagodu, strah, bijes, nemoć… To su situacije u kojima nastojite dati sve od sebe. Temelj našeg zvanja je pružanje pomoći onima koji su u nevolji, koji se sad nalaze u ratnom stanju… Postoje različiti uvjeti, ali bili smo svjedoci bombardiranja civilnih ciljeva, zdravstvenih ustanova, to je stravično i ispod svake razine ljudskog dostojanstva. Takvi uvjeti u kojima liječnici pokušavaju pružiti pomoć… Medicina se seli u šatore, ceste pod granatama i uzbunama. I liječnici su sigurno zabrinuti za život pacijenata, za život svoje obitelji i svoj život.”

vezane vijesti

Na pitanje postoji li mogućnost da netko od hrvatskih liječnika ode u Ukrajinu pomagati ako to želi, ona kaže: “Mi kao HLK smo u kontaktu s ukrajinskim liječnima, oni su nam rekli da im je najpotrebnija materijalna, financijska pomoć. Javljaju nam se članovi koji su pripadnici ukrajinske nacionalne manjine, oni su se dali na raspolaganje u slučaju da bude takve potrebe. Ta mogućnost postoji, ali fokusirani smo na konkretne načine na koje HLK može pomoći.”

“Odlučili smo pokrenuti humanitarnu akciju ‘Hrvatski liječnici za Ukrajinu’, osnovni cilj je prikupljanje financijskih sredstava, HLK će donirati 300 tisuća kuna za ukrajinski zdravstveni sustav”, kaže.

Štefančić Martić objašnjava i kako je u situacijama poput ove u Ukrajini najvažnije spasiti život te da liječnici rade u ekstremnim uvjetima kako bi to uspjeli.

“Akcija kreće sljedeći tjedan, sve informacije ćemo onda objaviti na našim kanalima i na web-stranici HLK“, kaže.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare