Tko će naslijediti Zlatu Hrvoj Šipek na čelu DORH-a? Upravo je raspisan natječaj

Vijesti 29. stu 202316:56 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Službeno je objavljen tekst javnog poziva za imenovanje glavnog državnog odvjetnika RH.

Popisala ga je predsjednica Državnoodvjetničkog vijeća i obnašateljica dužnosti ravnateljice USKOK-a Željka Mostečak.

Evo tko se može javiti na poziv

“Pozivaju se kandidati za mjesto Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da u roku od 30 dana od objave ovog javnog poziva u “Nodnim novinama” od 29. studenog 2023. podnesu prijavu s dokazima o ispunjavanju uvjeta za imenovanje, podacima o svom radu te programom rada”, navodi se u javnom pozivu koji je, kako proizlazi iz službenog dokumenta raspisan prije osam dana.

Pojašnjeno je kako kandidat za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske prema Zakonu o državnom odvjetništvu mora ispunjavati određene uvjete. Tako kandidat osim što mora biti hrvatski državljanin mora imati položen pravosudni ispit.

U pravosudnim tijelima mora imati najmanje 15 godina staža ili pak mora imati 15 godina iskustva kao odvjetnik, javni bilježnik, sveučilišni profesor pravnih znanosti koji ima položen pravosudni ispit i najmanje petnaest godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

Mogu konkurirati i ugledni pravnici

Mogu se javiti i ugledni pravnici s položenim pravosudnim ispitom koji imaju najmanje dvadeset godina radnog iskustva i koji su se dokazali svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima.

Za to sve moraju priložiti i valjane dokumente, kao i uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Nužno se i da napišu program rada, te da daju suglasnost za sigurnosnu provjeru.

Glavnoj državno odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek mandat ističe u svibnju iduće godine, a najavila je kako se više neće kandidirati. Za sada se u kuloarima spominje nekoliko imena mogućih kandidata – odvjetnik Damir Primorac, sudac Ivan Turudić i bivši županijski državni odvjetnik Vladimir Terešak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare