Zagreb turistima i dalje samo usputna postaja: “Metropolu muči loše gospodarenje otpadom”

Ekonomija 18. kol 202422:15 0 komentara

Nedavno objavljena statistika vezana uz turizam pokazala je da je grad Zagreb sam ostvario gotovo polovicu noćenja na kontinentu. Zvuči impresivno, no u toj vijesti ima jedan "ali".

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, Zagreb bilježi deset posto više dolazaka i šest posto više noćenja. Ipak, većini tih turista hrvatska prijestolnica samo je usputna postaja.

“lmamo ljude koji su na proputovanju bilo autom, ili im avion slijeće u Zagrebu pa odlučuju prespavati jednu noć, ostvariti city break u Zagrebu, tako da u konačnici još je uvijek zagrebački turizam povezan s ovim turizmom na obali”, kaže Izidora Marković Vukadin iz Instituta za turizam.

Potvrdili su to i sami turisti.

“Stigli smo sinoć. Odlazimo danas popodne, samo smo u prolazu. Odlazimo danas, tu smo jedan dan. Stigli smo jučer, sutra se vraćamo”, uobičajene su riječi “usputnih prolaznika” kroz Zagreb, koji zamjeraju i što po gradu ne vide dovoljno kanti za smeće i reciklažnih objekata.

Ali, ima i onih koji ostaju duže.

“Na kulturnoj smo razmjeni, nastupamo na Festivalu folklora u Splitu. U Zagrebu smo četiri dana”, govori Isaiah iz Australije.

“Održivi turizam nije važan samo zbog dojma, već i zbog razvojne perspektive. Zagreb, kao i cijelu Hrvatsku, također muče apartmanizacija, dotrajala infrastruktura i loše gospodarenje otpadom”, smatra Marković Vukadin.

No održivi turizam ne obuhvaća samo brigu o okolišu i zajednici.

“Iz druge perspektive su i ti novi oblici turizma, poput ekoturizma, koji iako je ovo grad je moguć zbog već spomenutog Maksimira, ali isto tako i Medvednice i jezera u okruženju, ali i razni oblici poput kreativnog ili literalnog turizma gdje grad kao Zagreb može ponuditi zaista mnogo”, dodatno pojašnjava Marković Vukadin.

Medvednica je doista dragulj – znaju to i turisti, ali i građani Zagreba.

“Sezona je bolja nego prijašnjih godina, to je evidentno, u zadnjih par godina Sljeme se profiliralo kao destinacija na koju dolazi sve više Zagrepčana kad uhvate slobodnog vremena, pogotovo kad su ovako visoke temperature, pogotovo kad je ugodnih 27, 28, obzirom na grad gdje je 40 stupnjeva”, govori Davorin Blagojević i zaključuje:

“Ovdje uglavnom borave domaći umirovljenici, no Sljeme polako otkrivaju i stranci u tranzitu.”

Ali, Zagreb se za pozornost onih koji ne moraju samo proći kroz njega tek treba izboriti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!