Dijabetes može povećati rizik od dugog covida

Zdravlje 10. lip 202209:33 > 10:50
Izvor: Shutterstock

Kako su pokazale analize sedam prethodnih studija, dijabetes može povećati rizik od dugog covida.

Znanstvenici su pregledali studije koje su pratile ljude najmanje četiri tjedna nakon oporavka od covida-19 ne bi li vidjeli koje su osobe razvile uporne simptome vezane uz dugi covid, kao što su moždana magla, kožni problemi, depresija i kratak dah, prenosi Reuters.

VEZANE VIJESTI

U tri studije ljudi s dijabetesom su imali do četiri puta veću vjerojatnost razviti dugi covid u usporedbi s ljudima koji nemaju dijabetes, prema prezentaciji održanoj na godišnjim znanstvenim sastancima Američke udruge za dijabetes.

Znanstvenici su rekli da se čini da je dijabetes “moćan faktor rizika” za produženi covid, ali su njihovi nalazi preliminarni jer su studije koristile različite metode, definicije produženog covida i vremena praćenja, a neke su proučavale hospitalizirane pacijente, dok su se druge fokusirale na ljude s blažim oblicima covida-19.

“Potrebno je više visokokvalitetnih studija u više populacija i okruženja da bi se utvrdilo je li dijabetes zaista faktor rizika za produženi covid, rekli su znanstvenici.

Dodali su da se u međuvremenu savjetuje pažljivo praćenje osoba s dijabetesom nakon covida-19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar