"Predsjednik treba ostaviti prostor premijeru da se bavi covidom, ekonomijom…"

Vijesti 22. lis 202011:42 > 11:49
N1

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je pressicu povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda, koji je ukinuo "epidemiološke" izmjene Poslovnika Sabora, točnije, članak 293.a.

“Ustavni sud najviše zamjera što smo izostavili ili nismo ostvarili sve tehničke mogućnosti. Stav je da ako se može osigurati glasovanje, može se osigurati i rasprava svih zastupnica i zastupnika”, rekao je Jandroković.

Odluku Ustavnog suda će, kaže, ispoštovati, te imaju nekoliko opcija kako će to učiniti.

VEZANA VIJEST

“Prvo možemo zadržati postojeći format, da se rasprava prati izvan prostorija Sabora, i jave se za repliku. To je najmanja promjena i nisam siguran bi bila u duhu onog što je tražio Ustavni sud. Druga je da nađemo drugi prostor, za 151 zastupnika, uz odgovarajuće epidemiološke mjere. To nije jednostavno i iziskuje ogromna sredstva. Opcija ne bi bila dobra mislim, ali ostavljam za raspravu. Treća je da ostanemo u Saboru, ali da se plenarna sjednica održava paralelno u velikoj vijećnici, maloj vijećnici i još tri dvorane”, naveo je predsjednik Hrvatskog sabora.

To će tražiti i ulaganja u tehničku opremu jer će trebati kamere, razglas, ekrane, ali po njemu je to, kaže, jedini način da zadovolje Ustavni sud.

Kao potencijalno problematičnu, naveo je sljedeću sjednicu koja bi trebala biti početkom studenoga.

“Po Poslovničkim odredbama nemamo mogućnost rada u više dvorana ni glasanja videovezom. Ako se ne dogovorimo, svi ćemo morati biti u istoj dvorani. Upozoravam, ako se i dogovorimo, uvijek postoji mogućnost da jedan od zastupnika kaže da želi biti u plenarnoj dvorani, čini mi se da Ustavni sud stavlja zastupnika iznad Kluba”, prokomentirao je.

Tenzije u društvu

#related-news_0

Jandroković kaže da treba spustiti tenzije jer je situacija u društvu kompleksna. “Apsolutni prioritet je da pokušamo smanjiti brojke. Drugo, pred nama je izazovno razdoblje za hrvatsko gospodarstvo. Donijeli smo određene mjere, međutim, izazovi su veliki. Treća stvar je sigurnost, imali smo nasilni čin. Vidjeli smo da nasilje više nije neuobičajeno, nakon čega su uslijedile prijetnje. Moramo smanjivati tenzije i biti razboriti”, rekao je.

Navodi kako je s jedne strane Vlada koja treba brinuti o problemima građana, a “s druge strane imate predsjednika koji ima puno manje obaveza koje proizlaze iz zakona i Ustava. Treba ostaviti prostor predsjedniku Vlade da se bavi covidom, ekonomijom i sigurnošću. Čini mi se da predsjednik Republike o tome ne razmišlja puno. Nisam čuo nijedan konstruktivan prijedlog vezan za covid, epidemiju, pa ni sigurnost. Ništa što je došlo od predsjednika Republike neće pripomoći da se tenzije smire.”

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Kaže kako ne treba dolijevati ulje na vatru. Poziv je došao od predsjednika, kaže, ali njemu nije baš normalno da ujutro nekoga uvrijedite, a popodne ga pozovete na čaj. “Sjednicu treba održati”, rekao je potom. “Predsjednik Republike bavi se osobnim statusom, svima koji razmišljaju drugačije od njega. Imam dojam da predsjednika Vlade namjerno pokušava uvući u konflikte, a predsjednik Vlade mora biti usmjeren na ono što je važno za građane”, dodao je.

Radikalizacija u društvu

Uporno svi radimo istu grešku, vraćamo se unatrag, rekao je. “Pogledajte što se događalo prije., nisu u SDP-u baš nevinašca, bilo je ružnih riječi koje su potpirivale vatru… I sam sam ponekad znao reći riječ više nego što je trebalo. Danas imamo i covid, 2015. ga nismo imali. Drugačija je situacija. Ovo vrijeme od svih traži ozbiljnost i uvažavanje i toleriranje drugačijih…”, rekao je, pa dodao da su i poruke Domovinskog pokreta i Katarine Peović također dolijevanje ulja na vatru.

“Moramo napraviti razliku između onog što je normalno za ljude i što ih vuče dublje u problem”, kazao je.

Ističe da danas svaka riječ može zapaliti plamen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.