Posavec za N1 otkrio je li ga Plenković već zvao i hoće li mu pomoći sastaviti vladu

Vijesti 18. tra 202416:53 0 komentara

Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever i u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović otkrio je jesu li ga zvali iz kojeg od dva tabora oko sastavljanja vlade, ali i koliko je zadovoljan ishodom.

Najprije se zahvalio svima koji su sudjelovali na izborima, a posebno onima iz njegove sjeverne regije, koja mu je ukazala povjerenje.

“Imamo političku platformu koja je snažna regionalna stranka i u polariziranoj situaciji dobila dva mandata. Neke dugovječnije i jače stranke osvojile su malo ili nisu prešle prag. Trenutno smo najjača centristička stranka u Hrvatskoj. Za razliku od mnogih, izašli smo samostalno, nismo bili dio koalicije nego smo jasnim i iskrenim putem tražili povjerenje birača. I dobili smo ga”, rekao pa se okrenuo eventualnim kombinacijama:

“Kao što smo rekli prije, a toga se držimo i dalje, podržat ćemo vladu lijevog centra, ukoliko će biti prostora za njeno sastavljanje. I jedni i drugi imaju mogućnost sastaviti većinu.”

N1

Ako lijeva opcija ne postigne mogućnost dogovora, ostaje u oporbi?

“Bit ćemo konstruktivna oporba, sukladno volji birača i svemu što smo komunicirali. Kao što vidimo, ili će vladu sastaviti HDZ s Domovinskim pokretom ili SDP s Možemo, IDS-om, Mostom… Tad bi jedni i drugi s manjinama imali potrebnih 76 ruku.”

Dakle, nema šanse da ga premijer Andrej Plenković nagovori da ide uz HDZ?

“Ne vidim ni kako bi naša dva mandata bila presudna. To nije izgledna opcija. Mi razmišljamo i stvaramo centristički prostor s takvim strankama, kao IDF, Fokus… Zajedno imamo pet mandata. A što se kontakata tiče, bilo je čestitki, no nije bilo nikakvog sastanka, razgovora ili pregovora.”

Uistinu, IDS je potvrdio da neće uz HDZ, ali Fokus još uvijek nije jasan po tom pitanju. Odnosno, konzultirat će se s biračima.

“Svi mi osluškujemo volju biračkog tijela jer se inače teško može uživati povjerenje birača. Bez toga ne bismo postigli ovo što smo postigli. Zato su naš stav i pozicija jasni. Također, uskoro su izbori za Europarlament i mi centrističke stranke razmišljamo ići zajedno”, zaključio je Matija Posavec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!