Bio je velika politička zvijezda, a danas je uhićen: Tko je Matija Posavec?

Vijesti 10. ruj 202118:31 > 18:37 6 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Matija Posavec, barem prema imovinskoj kartici koju je objavio, nema preveliku imovinu, a sve što ima glasi na suprugu.

Kako piše Jutarnji list, Matija Posavec bio je najmlađi župan u povijesti Hrvatske, koji je pobjeđivao uvjerljivo u tri izborna ciklusa za međimurskog župana, političar koji je znao što je dobar PR, s ozbiljnim ambicijama da ostvari uspjehe i na nacionalnoj razini.

Sve je to palo u vodu kada je objavljeno da je nekadašnji HNS-ovac uhićen u USKOK-ovoj akciji zbog sumnji da je primao mito i uhljebio neke svoje štićenike.

Politički talk show

Posavec je karijeru prvo počeo graditi u medijima. Od 1995. radio je na lokalnom radiju s nepunih 15 godina uređujući i vodeći nekoliko emisija. Za rani ulazak u politiku, pisali su mediji, vjerojatno je bio presudan politički talk show koji je uređivao i vodio od 2000., u kojem su gostovali razni političari. Među njima bio je i tadašnji predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić koji ga je nagovorio da se učlani u stranku.

VEZANE VIJESTI

Nakon prvih lokalnih izbora u Čakovcu, uspio je osvojiti neke mjesne odbore pa mu je Tomčić povjerio i vođenje lokalne organizacije. Budući da je uvijek bio ambiciozan, a to mu često nisu uvažavali, nezadovoljan zbog unutarstranačkih odnosa, krajem 2002. izlazi iz HSS-a i vraća se u medije i obrazovanje. Sve do 2005. radio je kao predavač u očevim autoškolama u Čakovcu i Prelogu, nastavio je raditi na lokalnoj radiostanici te u novinama, ali i baviti se politikom.

Na ulazak u HNS nagovorio ga je 2004. tadašnji potpredsjednik stranke i međimurski dožupan Dragutin Lesar, a na izborima na kojima je Josip Posavec bio kandidat za župana, vodio mu je kampanju. Na lokalnim izborima u svibnju 2005. HNS je pobijedio i preuzeo vlast, a Posavec postaje glasnogovornik Međimurske županije.

Dvije godine poslije vodi i Čačićevu kampanju za parlamentarne izbore, a početkom 2008. izabran je za predsjednika međimurskog HNS-a.

Iduće godine održavaju se prvi neposredni izbori za župana na kojima je Posavec kandidat za zamjenika SDP-ova župana, što i postoje, sve do 2013. kad se odlučio odmaknuti od SDP-a i sam se kandidirati. Ta njegova odluka nije dobro prihvaćena ni u samom HNS-u, a posebno ne u SDP-u.

Osam godina i tri mandata na mjestu župana

Kako piše Jutarnji list, Posavec je bio upozoren iz vrha stranke da bi se tadašnji premijer Zoran Milanović mogao naljutiti što koalicijski partner radi protiv njih na sjeveru, no Posavec je bio uporan i uspio u svom naumu da preuzme Međimursku županiju, s tek 33 godine, kao najmlađi župan. Tu se zadržao sve do danas.

Osam godina i tri mandata na mjestu župana omogućili su mu da ima utjecaj u hrvatskoj politici. No, bio je poprilično neodlučan kad je u pitanju njegova stranka, ali i suradnja s drugim strankama. Uvijek kandidat, nikad predsjednik. Posavec je često neslužbeno puštao informacije da bi mogao preuzeti HNS, da bi se poslije predomišljao. Javno je istupao protiv koalicije na nacionalnoj razini s HDZ-om jer je znao da bi mu ona mogla jako naštetiti na sjeveru, gdje HDZ baš nije omiljen, ali je istodobn razgovarao s Plenkovićem. Pretkraj Kukuriku vlasti istupao je i protiv koalicije sa SDP-om. Na zadnjim parlamentarnim izborima bio se dogovorio s njima, ako pobijede, da ga postave za ministra, ali znamo kako su ti izbori završili. I sve je bilo spremno da preuzme i HNS, no nakon europskih izbora 2019. Posavec ipak napušta stranku i postaje nezavisni župan.

Nema preveliku imovinu

Na zadnjim lokalnim izborima u svibnju mandat je osvojio s više glasova od bilo kojeg župana, i to u prvom krugu, 64,61 posto, a njegova stranačka kolegica s Nezavisne liste Matije Posavca Ljerka Cividini postala je nova gradonačelnice Čakovca. Posavec je prije osam godina Međimursku županiju oteo SDP-u, a sada je i nova gradonačelnica mandat izborila u srazu s SDP-ovim Stjepanom Kovačem, koji je također obuhvaćen istragom, ali zbog drugog kaznenog djela koje nema veze s tim djelima koja se Posavcu stavljaju na teret.

VEZANA VIJEST

Posavec je imao i većinu u Županijskoj skupštini, odnosno sa 23 od 37 vijećnika mogao je vladati bez koalicija.

Imao je i ambicije okupljati stranke centra na području Međimurja, Varaždina i Zagorja.

“Namjera je osnovati snažnu regionalnu centrističku opciju s naglaskom na promociju regionalne politike. Kad se pozicioniramo, možemo zajedno na sljedeće parlamentarne izbore i osvojiti dva do tri mandata”, najavljivao je u lipnju planove.

Posavec, barem prema imovinskoj kartici koju je objavio, nema preveliku imovinu, a sve što ima glasi na suprugu koja radi u odvjetničkom uredu.

Kao župan zarađuje 16.142 kuna, a supruga ima mjesečnu plaću od 6300 kuna. Na suprugu glasi i stan od 70 metara četvornih u Čakovcu vrijedan 750.000 kuna, oranica od 800 metara četvornih koju su procijenili na 225.000 kuna i garaža od 16 kvadrata u vrijednosti 110.000 kuna. Nemaju štednju, dionice ni značajnije pokretnine, osim automobila Renault Espace, koji jedini glasi na njega i koji je kupio na leasing od gotovo 30.000 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare