U listopadu kreće Greencajt festival, jedan od panela vodit će naša Tea Blažević

Klimatske promjene 17. ruj 202111:53 > 11:54
Izvor: Greencajt festival

Prvi zeleni festival Greencajt, osim što će predstaviti održivo, pokazat će na vlastitom primjeru kako održivo živjeti i poslovati. Električna energija za potrebe festivala proizvest će se uz pomoć solarnih panela, dolazak na festival moguće je ekološki na Greencajt biciklu, a za svakog posjetitelja, posadit će se jedno drvce u sklopu Boranke, najveće kampanje za pošumljavanje opožarenih područja.

To i niz drugih iznenađenja koji će zatvoriti krug održivosti posjetitelje očekuje na Greencajt festivalu koji će se održati u Rougemarin parku od 1. do 3. listopada.

Kako bi u gradu Zagrebu za vrijeme festivala, ali i nakon njega, potaknuli alternativne načine prijevoza, Greencajt je odlučio u suradnji s Next bikeom omogućiti svima besplatan prijevoz na festival koji je istovremeno i CO2 neutralan. Tijekom tri dana festivala sve vožnje biciklima iz flote Next bikea, od i do festivala bit će besplatne, a za one koji stignu biciklom Mastercard je osigurao 20 posto popusta na konzumaciju hrane i pića tijekom sva 3 dana trajanja festivala.

Greencajt festival

No, kako bi ta vožnja bila ugodnija i zanimljvija, ovim povodom bicikli su dobili novo ruho s potpisom poznatog grafitera Slavena Kosanovića Lunara. „U djetinjstvu sam, kao mali vozač BMX-a osim vožnje, rado bojao rame bicikala sebi i prijateljima. Za vrijeme fakulteta sam se ostavio bicikla, no, ponovno otkriće istog, ovaj put MTB-a prije par godina, vratilo me u djetinjstvo i rijetko prođe dan, ljetni ili zimski, da ne vozim bicikl. Bicikliranje svakako preporučujem svima radi zdravlja, čuvanja prirode, uštede i brzine kretanja po urbanim sredinama“, izjavio je street umjetnik Slaven Kosanović Lunar poznat po svojim street art motivima, a ovom prilikom udahnut će potpuno novi izgled biciklima koji će voziti besplatno do Greencajt festivala.

Sadit će se stabla na opožarenim područjima u okolici Splita

Ako vas bicikli s Lunarovim motivima nisu privukli, dobro djelo koje možete učiniti samim dolaskom na festival, sigurno hoće. Za svakog posjetitelja festivala, Greencajt i Raiffeisen banka će u suradnji s Borankom posaditi jedno stablo na opožarenim područjima koja su u okolici Splita stradali u velikim požarima 2017. godine. Od tad je najveća kampanja pošumljavanja, Boranka, sa svojim partnerima i volonterima, posadila više od 85,000 sadnica na području Splita, Solina, Makarske i Zadra, učinivši tako Boranku najvećom volonterskom akcijom pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe.

“Izuzetno nam je drago što su Greencajt i Raiffeisen banka prepoznali našu Boranku kao kampanju vrijednu suradnje. Još nam je draže što ćemo posaditi po jednu sadnicu za svakog posjetitelja Greencajt festivala i to već ove jeseni. Pozivamo sve, kojima boravak u prirodi i malo fizičkog rada nisu strani, a koji žele pomoći u obnovi prirode, da nam se pridruže kako bismo ponovo zazelenili našu Dalmaciju”, poručio je Dan Špicer, glavni koordinator Boranke i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske. Za sve koji dođu, vrijedni će volonteri Boranke posaditi nova drvca, a Greencajt će tako ostaviti svoj zeleni trag u najvećoj kampanji pošumljavanja Hrvatske.

No, ono što će sve posjetitelje sigurno zadiviti, jeste festivalska opskrba električnom energijom proizvedenom iz solarnih panela. Greencajt je prvi festival koji će, u suradnji s Enna opskrbom u sustavu grupacije Energia naturalis, dio energije za potrebe festivala dobiti iz prethodno postavljenih solarnih panela.

“Jako nam je važno pokazati kako se može promijeniti način ponašanja i poslovanja. Zapanjujući je podatak da je Hrvatska u društvu zemalja EU u kojima se najviše isplati postavljanje solarnih elektrana, no, ogromni potencijali su neiskorišteni. Njemačka s upola manjim solarnim potencijalom ima 650 puta više instaliranih solarnih kapaciteta nego Hrvatska, Mađarska 25 puta, a Slovenija tri puta više. Zato želimo potaknuti naše sugrađane da razmisle o ovom učinkovitom alternativnom izvoru električne energije koji nam je dostupan veći dio godine”, izjavio je Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala.

Naša Tea Blažević vodit će jedan od panela na festivalu

Paneli, radionice, izložbeni prostor, zabavan društveni program, izložbe, filmovi i održivi menu s potpisom Marina Medaka samo su dio ponude koja očekuje posjetitelje prvog Greencajta koji će Zagrebu ponuditi drugačiji sadržaj koji cijeni zelene i održive vrijednosti. U sklopu festivala prvi put će se i dodijeliti nagrade za za najzapaženija postignuća u području zelenih i održivih industrija pod nazivom GREEN PRIX, a veliki interes javnosti izaziva posebna kategorija u kojoj se bira greenlider godine.

Jedan od panela pod nazivom “Život u doba klimatske krize” koji će se održati u subotu, 2. listopada u 17.30 sati, vodit će naša meteorologinja i urednica emisije Klimatska budućnost Tea Blažević.

tea blažević
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar