Iako nije toliko popularan na našim područjima kao liker od višnje, ovo voće zaslužuje da mu se da prilika i u ovom obliku pored klasičnih kolača ili džemova.
Sa samo četiri sastojka možete napraviti aromatičan liker od jagoda. Recept je vrlo jednostavan, a s ovom količinom jagoda dobije se oko dvije litre likera.
Liker od jagoda: Recept
Ako imate jagode u vlastitom vrtu, najbolje je da ih uberete prije nego su u potpunosti zrele, odnosno da je jedna četvrtina jagode još uvijek zelena. Jagode za liker moraju biti čvrste pa onda obratite pozornost da ne kupite oštećene.
Sastojci:
– 500 grama jagoda
– 400 grama šećera
– 1 l vode
– 0,5 l rakije ili 0,25 l votke
Priprema:
Jagode operite i narežite na manje komade. U staklenu posudu sa zatvaračem stavite red nasjeckanih jagoda pa red šećera. Ulijte pola litre rakije ili 0,25 litre votke u sastojke i dobro zatvorite.
Staklenku ostavite na mjestu gdje ima najviše sunca te tijekom iduća tri tjedna povremeno protresite. Nakon što je prošlo tri tjedna, u staklenke dodajte još šećera (ovisno o tome koliko želite da bude slatko) koji ste prethodno prokuhali u litri vode.
Nakon što ste dodali vodu sa šećerom sve zajedno stavite u boce u kojima želite posluživati liker i pustite da odstoji najmanje tri mjeseca na tamnom i hladnom mjestu prije konzumacije. Ovaj liker ako ga pravilno skladištite može potrajati do tri godine.
U slučaju da imate viška jagoda, možete napraviti i pekmez od njih, koji se može jesti uz palačinke ili samostalno uz kruh.
Dakle, liker od jagoda se radi vrlo jednostavno, uz samo nekoliko sastojaka. Ipak, prije njegove konzumacije treba pričekati i do mjesec dana, ali je na kraju vrijedno tolikog čekanja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!