Urmašice su savršen desert, a tako se lako pripremaju.
Sastojci:
Za tijesto:
– 250 g margarina
– 2 jaja
– 1 čaša jogurta (oko 200 ml)
– 1 prašak za pecivo
– oko 600-700 g brašna
Za sirup:
– 2 šalice šećera
– 2 šalice vode
– 1 vanilin šećer
Priprema:
U većoj zdjeli umutite margarin, jaja i jogurt.
Dodajte prašak za pecivo i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Podijelite tijesto na manje loptice i svaku razvucite u obliku elipse debljine oko tri milimetra.
Poredajte urmašice u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15, 20 minuta, dok ne postanu blago zlatno smeđe.
Dok se urmašice peku, pripremite sirup.
U lonac stavite šećer, vodu i vanilin šećer pa kuhajte dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane gusta. Ostavite da se šećer ohladi.
Kada urmašice budu gotove, prelijte ih ohlađenim sirupom dok su još uvijek tople.
Ostavite urmašice da se dobro ohlade i upiju sirup prije nego što ih poslužite.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!