Prvi Almodovarov film na engleskom jeziku osvojio Zlatnog lava

Kultura 07. ruj 202421:55 0 komentara
Marco BERTORELLO / AFP

Prvi film na engleskom jeziku španjolskog redatelja Pedra Almodovara "The Room Next Door", koji se bavi teškim temama eutanazije i klimatskih promjena, osvojio je u subotu prestižnu nagradu Zlatni lav na Venecijanskom filmskom festivalu.

Film u kojem glume Tilda Swinton i Julianne Moore dobio je 18-minutni pljesak kada je premijerno prikazan u Veneciji početkom tjedna, što je bila jedna od najdužih ovacija u posljednje vrijeme.

Almodovar je miljenik festivalskog kruga i nagrađen je nagradom za životno djelo u Veneciji 2019. za svoja odvažna umjetnička ostvarenja na španjolskom jeziku često prožeta humorom i satirom.

Također je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma za svoj film “Sve o mojoj majci” iz 1999. godine.

Sada u dobi od 74 godine odlučio se okušati na engleskom, a novinarima je rekao da mu je to kao znanstvena fantastika.

Govoreći uoči premijere, rekao je da je njegov film istaknuo važnost njegovanja života, ali i jasno dao do znanja da ljudi trebaju moći dostojanstveno umrijeti u vrijeme koje sami odaberu.

“To je film koji zagovara eutanaziju”, rekao je, kritizirajući zemlje poput Sjedinjenih Država gdje je eutanazija protuzakonita, za razliku od njegove domovine Španjolske.

Dok su mnogi mislili da će pobijediti “The Room Next Door”, Srebrni lav bila je iznenađenje jer je pripao talijanskoj redateljici Mauri Delpero za njenu dramu sporog ritma smještenu u talijanske Alpe tijekom Drugog svjetskog rata – “Vermiglio” .

Australka Nicole Kidman osvojila je nagradu za najbolju glumicu za svoju rizičnu ulogu u erotskom trileru “Babygirl”, gdje glumi okorjelu izvršnu direktoricu, koja ugrožava i svoju karijeru i svoju obitelj toksičnom aferom s mladim pripravnikom.

Kidman je u subotu bila u Veneciji, ali nije prisustvovala dodjeli nagrada nakon što je saznala da joj je majka iznenada umrla.

Francuz Vincent Lindon proglašen je najboljim glumcem za “The Quiet Son”, aktualnu dramu na francuskom jeziku o obitelji koju razdire ekstremni desničarski radikalizam.

Put do Oscara

Nagrada za najbolju režiju pripala je američkom redatelju Bradyju Corbetu za njegov 3 i pol sata dugi film “The Brutalist”, epsku priču o Mađaru koji je preživio holokaust i koji želi ponovno izgraditi svoj život u Sjedinjenim Državama. Glumi ga Adrien Brody.

Festival označava početak sezone nagrada i redovito donosi velike favorite za Oscara.

Nagradu za najbolji scenarij dobili su Murilo Hauser i Heitor Lorega za “I’m Still Here”, film o brazilskoj vojnoj diktaturi, dok je posebnu nagradu žirija dobila drama o pobačaju “April” gruzijske redateljice Dee Kulumbegashvili.

Među filmovima koji su napustili venecijanski otok Lido praznih ruku bili su “Joker: Folie à Deux” Todda Phillipsa, s Joaquinom Phoenixom i Lady Gagom u glavnim ulogama, nastavak njegovog originalnog “Jokera” koji je ovdje osvojio glavnu nagradu 2019.

“Queer” Luce Guadagnina, s Danielom Craigom koji glumi gay ovisnika o drogama, i biografski film “Maria” Pabla Larraina o Mariji Callas, s Angelinom Jolie u glavnoj ulozi kao proslavljene grčke sopranistice, također su osvojili pohvale kritike, ali nisu dobili nijednu nagradu.

Na čelu venecijanskog žirija ove je godine bila francuska glumica Isabelle Huppert.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!