Ako ne koristite ovu tipku na mikrovalnoj, trebali biste početi

Lifestyle 16. stu 202322:27 0 komentara
Profimedia

Kad je izumljena, mikrovalna pećnica je potpuno promijenila pravila igre u kuhinji. Ipak, s vremenom su brojni domaći kuhari proglasili mirkovalnu kao uređaj koji služi samo za podgrijavanje, ali on ima potencijal da bude puno više.

Jedan od razloga zašto ljudi oklijevaju koristiti mikrovalnu pećnicu do kraja je taj što im sve značajke nisu sasvim ugodne – a na vrhu ovog popisa je gumb za razinu snage (iako gumb za kokice dobiva počasnu spomenicu).

“Razmislite o prilagodbi razine snage mikrovalne pećnice slično kao prilagodbi topline na štednjaku ili pećnici”, kaže Steph Chen, izvršna direktorica i osnivačica tvrtke Anyday koja se bavi proizvodnjom posuđa za mikrovalne pećnice. “Ne biste sve kuhali ispod brojlera ili na visokoj temperaturi na štednjaku. Ista stvar vrijedi i za mikrovalnu.”

Što je gumb za razinu snage?

Baš kao što vam gumbi na štednjaku omogućuju podešavanje topline ispod lonaca i tava, gumb za razinu snage prilagođava temperaturu na kojoj se hrana kuha u mikrovalnoj pećnici.

“Sve mikrovalne pećnice prema zadanim postavkama kuhaju punom snagom [razina 10]. Međutim, gumb za razinu snage omogućuje vam nježnije kuhanje ili zagrijavanje određenih namirnica,” objašnjava Chen. “Za većinu standardnih mikrovalnih pećnica, funkcija razine snage zapravo pauzira mikrovalove na kratko vrijeme kako bi se hrana kuhala sporije. Možete čak čuti kako se magnetron mikrovalne pećnice uključuje i gasi ako pažljivo slušate.”

Evo kako to funkcionira: “Tijekom ovog razdoblja ‘isključenja’, zaostala toplina koja se stvara u vašoj hrani tijekom kuhanja punom snagom nastavlja kuhati vašu hranu bez intenzivnije izravne topline iz mikrovalne pećnice”, kaže Chen. “To znači da kada mikrovalnu pećnicu postavite na petu razinu snage ili 50 posto snage, valovi poskakuju unutar nje samo 50 posto vremena, omogućujući hrani da se kuha nježnije.”

Dodaje da su mikrovalne pećnice koje koriste invertersku tehnologiju iznimka od ovog pravila.

Zašto biste se trebali zamarati gumbom za razinu snage?

Većina ljudi misli da sva hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici ispadne ista. Ali ako koristite gumb za razinu snage, to neće biti slučaj. “Primarna prednost kuhanja na maloj snazi ​​je ta što se hrana kuha nježnije, što često rezultira boljom teksturom, a vrijeme kuhanja je manje opraštajuće”, kaže Chen. “Teže je prekuhati!”

To je blagodat, bez obzira spremate li brzu seriju poširanih jaja u mikrovalnoj pećnici, zdjelicu zobenih pahuljica ili slatku šalicu vrućeg kakaa, prenosi Reader’s Digest.

Korištenje gumba za razinu snage također smanjuje količinu hrane koja stvara mjehuriće, što olakšava čišćenje vaše mikrovalne pećnice. “Određenoj hrani, poput žitarica i jaja, potrebna je nježnija toplina kako bi se postigla željena tekstura i izbjeglo prelijevanje ili zagorijevanje”, dodaje Chen.

Kako se koristi gumb za razinu snage?

Umjesto odabira određene temperature ili raspona topline, poput niske, srednje ili visoke, podešavanje razine snage mikrovalne pećnice obično je stvar odabira brojčane razine snage od 1 do 10 ili postotka pune snage, poput 50 posto.

Sve su mikrovalne pećnice malo drugačije, pa je najbolje provjeriti priručnik kako biste saznali kako prilagoditi razinu snage.

Koju hranu kuhati na niskoj temperaturi?

Razina snage: 1 do 4 ili 10% do 40%

Najniže razine snage vaše mikrovalne pećnice najbolje su za odmrzavanje smrznute hrane, kaže Chen. “Iako mikrovalne pećnice rade tako što vibriraju molekule poput vode kako bi stvorile toplinu, uređaj to može učiniti samo ako je voda u tekućem obliku”, objašnjava ona. “Kada smrznutu hranu izvadite iz zamrzivača, krajnji vanjski sloj vode odmah se počinje topiti. Mikrovalna pećnica može prodrijeti kroz taj tanki sloj vode, zagrijavajući je. Ta toplina nastala iz tankog sloja tekuće vode zatim zagrijava sljedeći sloj leda.”

Korištenje niže razine snage zapravo pomaže da se ovaj proces odvija brže i učinkovitije. “Ako je mikrovalna pećnica na punoj snazi, isparit će previše tog vodenog sloja da bi učinkovito probio led”, dodaje ona.

Također možete koristiti najniže razine snage za omekšavanje maslaca, sira i sladoleda bez njihovog topljenja i zagrijavanje kruha i drugih peciva bez pregrijavanja ili spaljivanja.

Koju hranu kuhati na srednjoj temperaturi?

Razina snage: 5 do 9 ili 50% do 90%

Mnoga hrana će se kuhati ravnomjernije i s boljom teksturom ako koristite srednju razinu snage. To uključuje:

Žitarice: “Žitarice poput riže i kvinoje najbolje su kada su lagano kuhane na pari, zbog čega ih je potrebno kuhati na nižoj razini snage”, kaže Chen. “Škrobna zrnca također mogu nabubriti i gorjeti punom snagom u mikrovalnoj pećnici, što stvara potpuni nered i rezultira nejestivom hranom.”

Hrana na bazi mliječnih proizvoda: “Baš kao i na štednjaku, mliječne proizvode treba lagano zagrijati ako se kuhaju dulje vrijeme kako bi se izbjeglo odvajanje ili spaljivanje”, kaže Chen. “Na primjer, kolač od sira se kuha na razini snage 4 kako bi zadržao svoju sjajnu, svilenkastu teksturu i kako ne bi zagorio sir i vrhnje.”

Životinjski proteini: “Ako imate meso ili proteine ​​koji se lako suše, koristite nižu razinu snage za kuhanje u mikrovalnoj pećnici. Što je niža razina snage, toplina je nježnija, tako da meso izlazi mekano i sočno. Probajte ovo s ribom i piletinom, koji oboje ispadaju nevjerojatno dobro pri nižoj snazi,” kaže ona. “Ovo može pomoći u razvoju boljih tekstura i ubrzati vrijeme kuhanja u odnosu na kuhanje na štednjaku.”

Koju hranu kuhati na visokoj temperaturi?

Razina snage: 10 ili 100%

U mikrovalnoj pećnici moguće je kuhati gotovo bilo koju hranu punom snagom, ali možda nećete dobiti najbolje moguće rezultate. “Vjerojatno će ispasti prilično dobro ako kuhate s poklopcem koji čvrsto prianja”, kaže Chen. “Samo što kuhanje na nižoj snazi ​​ponekad daje najbolje teksture i okuse.”

Ako zagrijavate gotovu hranu ili ostatke hrane, ona s visokim udjelom vode, poput juha i povrća, najbolje će se zagrijati u mikrovalnoj pećnici općenito – suha hrana će samo postati suša.

Naravno, prije nego što te ostatke bacite u mikrovalnu pećnicu na bilo kojoj razini snage, morat ćete znati koliko dugo ostaci traju u hladnjaku i što učiniti s ostacima riže kako biste izbjegli trovanje hranom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!