Stručnjaci kažu da povrće bogato vodom nudi više od same hidratacije.
Povrće s visokim udjelom vode poznato je po svom osvježavajućem okusu, ukusnoj aromi i hidratantnom učinku.
Biljna hrana bogata vodom i vlaknima ostavlja osjećaj sitosti, ali bez nadutosti, no, je li povrće s visokim udjelom vode dovoljno za održavanje cjelokupnog zdravlja?
Povrće bogato vodom sadrži esencijalne hranjive tvari.
Krastavci i celer osiguravaju vitamin K, potreban za zdravlje kostiju i antioksidanse, dok su rajčice bogate vitaminom C i likopenom, snažnim antioksidansom povezanim sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate.
Slično tome, zelena salata, koju se često smatra povrćem bez hranjive vrijednosti, sadrži hranjive tvari poput folata i vitamina A i C, koji pomažu u funkciji stanica, zdravlju vida i funkciji imunološkog sustava.
Prema nutricionistima, špinat je jedno od povrća s najviše hranjivih tvari, s visokim razinama vitamina A, C i K, kao i željeza i magnezija, dok općenito, rajčice, tikvice i celer pružaju najveću nutritivnu vrijednost.
Rajčice nude 30% dnevne vrijednosti vitamina C, uz visoku količinu likopena, snažnog antioksidansa povezanog sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti, a tikvice osiguravaju 40% naše dnevne potrebe za vitaminima A, B, C, kalijem i magnezijem.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!