Kivi je poznat po svom jedinstvenom slatkom okusu i kao riznica vitamina i minerala. Ljudi širom svijeta vole ovo voće. Primarni razlog zbog kojeg je postao toliko popularan jest njegov utjecaj na gubitak težine i značajna količina vitamina C. Međutim, konzumacija ovog voća može imati i neželjene efekte.
Stručnjaci tvrde da broj neželjenih efekata konzumacije kivija nije zanemariv. Mnogi ljudi su alergični na ovo voće. Kako ne možete sa sigurnošću znati jeste li među njima dok ne probate kivi, obratite pažnju jeste li alergični na neko drugo voće. Ako jeste, posebno ako je riječ o nekom koje raste u divljini, možda bi bilo dobro da izbjegavatte kivi, pišu Vijesti.me.
Otok i osip su vrlo česta pojava. Oralni alergijski sindrom, dermatitis, pankreatitis i dijareja su dodatni poznati neželjeni efekti, a naročito ako se jede u velikim količinama. Stoga se ne preporučuje jesti više od dva do tri kivija dnevno.
Kivi ne biste trebali jesti tijekom trudnoće i dojenja. Ovo voće može poremetiti djelovanje pojedinih lijekova, kao i redovitu prehranu.
Alergijske reakcije na kivi
Zbog konzumiranja kivija mogu se razviti alergijske reakcije. Važno je biti oprezan dok ga jedete. Mnogi koji su konzumirali kivi u velikim količinama, prijavili su unakrsnu senzibilizaciju i različite vrste alergija.
Osip i otok
Kako se navodi u studijama, utvrđeno je da prejedanje kivijem može dovesti do otoka. Kod osoba koje jedu previše kivija može se javiti i anafilaksa, a česti su i osip, astma, koprivnjača, kao i lokalna iritacija usne šupljine.
Oralni alergijski sindrom (OAS)
Mnogi ljudi su prijavili OAS zbog preteranog konzumiranja kivija. OAS uključuje oticanje usta i jezika. Takođe dovodi do peckanja i svraba u ustima.
Dermatitis
Kod osoba koje svakodnevno konzumiraju velike količine kivija može se razviti kožni poremećaj, kao što je dermatitis.
Pankreatitis
Prejedanje kivijem može dovesti do akutnog pankreatitisa. Ovo ukusno voće bogato je kalijem, serotoninom i vitaminom C i E.
Visoke doze ovih komponenti mogu promijeniti nivo triglicerida u krvi, što može dugoročno naštetiti gušterači.
Proljev i malaksalost
Jedna od nuspojava kivija uključuje povraćanje, mučninu i proljev. Također može dovesti do nesvjestice i poteškoća s gutanjem.
Alergija na lateks
Prema navodima studija, otkriveno je da je većina ljudi s alergijom na lateks također sklona razvoju alergije na kivi. Ako imate alergijske reakcije na lateks, izbjegavajte kivi i proizvode s kivijem.
Dojenje i trudnoća
Trudnice i majke koje doje svoje bebe trebale bi se s liječnikom konzultirati oko količine kivija koju smiju konzumirati.
Interakcija s nekim vrstama lijekova
Prema mnogim istraživanjima, otkriveno je da ovo voće ima antigljivično djelovanje i da može izazvati ovisnost kada se koristi uz druge lijekove protiv gljivica.
Kivi razrjeđuje krv i time povećava šanse za krvarenje, ako se uzima s određenim vrstama lijekova. Neki od tih lijekova su antikoagulansi, aspirin, heparin, nesteroidni antiinflamatorni lijekovi…
Biljni spojevi, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva u plodu kivija pomažu u liječenju mnogih bolesti. Međutim, treba znati sve i o neočekivanim, neželjenim efektima konzumacije kivija. Zato ovo voće jedite umjereno, da biste izbjegli njegove neželjene efekte, prenose Vijesti.me.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!