Vrijeme sjetve i sadnje pojedinih povrtnih kultura već je počelo, a prava sezona tek dolazi.
Da bi biljke što zdravije krenule u rast, stari su povrtlari koristili biljne kupke. Vjerovalo se da sve krupnije i tvrđe sjemenke treba omekšati kako bi bolje klijale i imale ljepše cvjetove ili ukusnije plodove, piše Andrea Kern u knjizi “Vrtlarski trikovi iz davnina”, prenosi krstarica.com.
Sjeme lukovice omekšavalo se u otopini vode i balege, grašak, grah i rotkvica u izvorskoj vodi, artičoke u otopini vode i šećera ili meda. Ako je sjeme staro, revitalizirat će se namakanjem u procijeđenu kiselu vodu čiji mikroorganizmi potiču klijanje odvajanjem oboljelih dijelova klice od ovojnice sjemena, a ujedno ga hrane i štite od gljivica u tlu.
Trikovi poznati tisućama godina
Prema zapisima, već prije 2000 godina rimski rtlari kupali su sjemenke krastavaca, bundeva, lubenica i drugih biljaka iz porodice Cucurbitaceae u sirutki ili mlijeku.
Mahunarke kao što su grašak, bob, leća, bob i slično najbolje je namakati u čaju od kamilice barem sat vremena prije sjetve. Potrebno je skuhati dvije žličice suhih cvjetova u jednoj šalici i ostaviti da odstoji 10 do 12 sati.
Valerijana potiče rast korijena i “grije”, rekli su stari. Luk, poriluk, rajčica, paprika, peruanske jagode i ljetno cvijeće vole ovu biljnu kupku. Višesatna kupka u ekstraktu cvijeta valerijane pomoći će vrstama osjetljivim na hladnoću poput krastavaca i tikvica da niknu i po nepovoljnom vremenu.
Različite vrste gljiva mogu potpuno uništiti mlade biljke, posjeći im stabljike ili razgraditi korijenje. Hren ili češnjak zaštitit će vas od bolesti “crne noge” ili odumiranja biljaka. Prema receptu iz knjige, 100 do 150 grama svake vrste narežite što sitnije i prelijte kašu mlakom prokuhanom vodom ili kišnicom. Nakon sat-dva procijediti. Ova kupka je dobra za rajčicu, krastavce i cinije, neven i lisicu. Budite oprezni, sjemenke mahunarki i kupusa ne vole ovu kupku.
Uvarak od preslice također će ojačati biljke. Bogat je silicijskom kiselinom, jača biljku koja postaje otpornija na gljivice. Posebno se preporuča u nju uroniti gomolje krumpira.
Humofix časnih sestara
Časne sestre iz benediktinskog samostana u Fuldi u Njemačkoj osmislile su biljni čaj po engleskom receptu koji sadrži cvjetove valerijane, stolisnika, maslačka, korabice, kamilice i hrastove kore. Nazvali su ga humofix. Istraživanja su pokazala da stolisnik i kamilica sprječavaju razvoj bakterija i gljivica, a ostali sastojci potiču razvoj korisnih mikroorganizama, čine sjemensku ovojnicu propusnom, pospješuju rast korijena i pomažu u otpornosti sadnica.
Ovu otopinu posebno vole kelj i hren čije sjemenke u njoj treba ostaviti 15 minuta. Rotkvicu i rotkvicu držite 30 minuta, luk, rajčicu, salatu, ciklu, peršin, papriku, blitvu, poriluk, endiviju, komorač, kopar i radič 60 minuta, a mrkvu i celer 90 minuta.
Nakon određenog vremena stajanja u kupki uklonite sjemenke koje isplivaju na površinu jer su oštećene i loše. Nakon toga mokre sjemenke raširite na kuhinjski ubrus ili papirnati ubrus da se osuše i isti dan posijajte jer je klijanje već počelo.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!