Mnogi smatraju da je svinjska mast loša i nezdrava, ali istina je upravo suprotna.
Monika Reinagel je svjetski poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.
Crna kava
Konzumacija obične, crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola i o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe da je izbacite iz dnevnog plana prehrane, piše City Magazine.
Odrezak
Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flamb odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo jaki i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno meso je dobar izvor proteina, željeza, vitamina B grupe, cinka i ostalih nutrijenata i sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.
Svinjska mast
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistica savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.
Krumpir
Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!