ECDC upozorava: Delta varijanta dominirat će Europom na ljeto

Svijet 23. lip 202117:44
koronavirus, covid-19, ljetovanje, vrućina
Izvor: Oli SCARFF / AFP/Ilustracija

Delta varijanta koronavirusa, prvi put otkrivena u Indiji, znatno će se proširiti Europom na ljeto, upozorila je u srijedu europska zdravstvena agencija.

Delta varijanta (B.1.617.2) je od 40 do 60 posto zaraznija od alfa (B.1.1.7) varijante virusa, prvi put otkrivene u Engleskoj, objavio je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Ta europska agencija sa sjedištem u Stockholmu očekuje da će se 70 posto novih slučajeva zaraze koronavirusom u Europskoj uniji, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu do početka kolovoza odnositi na delta varijantu.

Do kraja kolovoza taj će postotak iznositi 90 posto, prenosi agencija Reuters.

„Vrlo je vjerojatno da će se delta varijanta rasprostraniti tijekom ljeta, posebno među mlađom populacijom koja nije određena za cijepljenje“, rekla je direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

„To bi moglo predstavljati rizik za ranjive pojedince koji bi se mogli zaraziti i doživjeti težak oblik bolesti i smrt ako se u potpunosti ne cijepe“, dodala je u priopćenju.

Oksfordski znanstvenici analizirali su učestalost reinfekcije tom varijantom kod ljudi koji su preboljeli covid-19, a rezultate su objavili prošli tjedan.

Učestalost se pokazala osobito visokom kod osoba koje su bile zaražene beta i gama varijantama koje su nastale u Južnoafričkoj Republici, odnosno Brazilu.

No istraživanje s Oxforda pokazalo je i da su cjepiva Pfizera i AstraZenece učinkovita protiv delta varijante i pružaju visoku zaštitu od 90 posto od hospitalizacije, prenosi Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar