Tužitelj komenirao nalog za uhićenjem Putina pa poručio: “Vratite djecu!”

Svijet 20. ožu 202316:29 1 komentar
Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Međunarodni kazneni sud (ICC) morao je poduzeti akciju protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina i radi se o jednom "turobnom" povodu, a ne trenutku za tapšanje po ramenu, rekao je u ponedjeljak glavni tužitelj ICC-a Karim Khan

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Moskva odbacuje te optužbe, a uhidbeni nalog ICC-a smatra neprihvatljivim, ali i besmislenim, podsjećajući da  Rusija nije stranka Rimskog statuta, kao i mnoge druge države, te ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima, međutim, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijka Arabija, Turska i Iran, kao ni Indija koja je u rujnu domaćin G20 susreta na kojem se očekuje i ruski predsjednik.

“Ovo nije trenutak za trijumfalizam i tapšanje po ramenu”, rekao je Khan.

“Zaista se radi o vrlo tužnom i turobnom povodu  što su suci ICC-a, ili bilo kojeg drugog suda, osjetili da je nepohodno, prvi puta ikada, izdati uhidbene naloge protiv čelnika i visokog državnog dužnosnika stalne članice Vijeća sigirnosti UN-a”, dodao je Khan.

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.

Rusija nikada nije skrivala da je tisuće ukrajinske djece odvela u Rusiju u sklopu humanitarne akcije kako bi zaštitila siročad i napuštenu djecu u zoni sukoba.

Ukrajina pak tvrdi da se tisuće deportirane ukrajinske djece usvajaju u ruske obitelji, smještaju u kampove i sirotišta, daju im ruske putovnice i odgajaju ih da odbace ukrajinsko državljanstvo.

“Ja kažem, vratite djecu, ponovo ujedinite djecu. Ako ima imalo istine u tvrdnjama da je to za dobrobit djece, vratite ih u zemlju porijekla, umjesto da im dajete stranu putovnicu”, rekao je Khan.

Glavni ukrajinski tužitelj Andrij Kostin je rekao da je njegov ured pokrenuo istrage o više od 72.000 incidenata vezanih uz navodne ratne zločine te da će uskoro potpisati sporazum o uspostavi ureda ICC-a u Ukrajini.

Velika Britanija je obećala 1,22 milijuna dolara za rad suda ove godine te također očekuje da će ICC financijski poduprijeti i ostale zemlje.

Novac će biti namijenjen za istrage o navodnim ratnim zločinima te za potporu žrtvama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.