Vlasnici kuća na kojima su rodina gnijezda imaju pravo na naknadu

Vijesti 07. kol 202418:12 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vlasnici kuća ili gospodarskih zgrada u Zagrebačkoj županiji na čijim se krovovima gnijezde bijele rode i ove godine mogu računati na 92 eura pomoći po gnijezdu u pokrivanju troškova popravka krovišta.

Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto se može koristiti desetljećima pa i više od 100 godina. Najveća gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000 kilograma zbog čega dolazi do oštećenja krovišta.

Kako bi pomogli u očuvanju gnijezda bijele rode, kao i pokriću dijela troškova popravka krovišta, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i ove godine nastavlja projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode“.

Što sve do 19. kolovoza moraju napraviti vlasnici objekata sa rodinim gnijezdom da bi dobili naknadu od 92 eura, Zagrebačka županija objavila je na službenoj mrežnoj stranici.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost potvrda je života u zdravom okolišu.

Do sada, najviše roda na području Zagrebačke županije nalazi se u gradovima Vrbovcu i Ivanić-Gradu, općinama Pisarovina i Klinča Sela, dok su sela s najvećim brojem roda Donja Kupčina i Donja Zdenčina, navodi Zagrebačka županija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!