Opet velika navala u gimnazijama i ekonomskim školama

Vijesti 11. srp 201618:10 > 18:24
Nikola Čutuk/PIXSELL

Za upis u ljetnom upisnom roku prijavilo se 40.980 kandidata od kojih je 94,19% ostvarilo pravo upisa na svom 1. i 2. prioritetu, na 3. prioritetu pravo upisa ostvarilo je 2,98 kandidata, a na 4. i 5. 1,77% kandidata.

U razdoblju od 11. do 15. srpnja učenici koji su ostvarili pravo upisa objavom konačnih ljestvica poretka 11. srpnja, u srednje škle moraju donijeti upisnice i ostalu potrebnu dokumentaciju. Tek kada učenici dostave upisnice u školu i škole ih označe u sustavu, bit će poznati podaci o tome koliko je učenika upisano u koju školu te koliko je preostalo upisnih mjesta za jesenski upisni rok.

Kako su u Ministarstvu obrazovanja potvrdili našoj reporterki Tini Kosor Giljević, najveći broj bodova potrebnih za upis, bio je u Grafičkoj školi u Zagrebu, u obrazovnom programu Medijski tehničar – novi strukovni kurikulum – 167,14 bodova, a najmanji broj bodova u Elektrostrojarskoj školi Varaždin, u obrazovnom programu Zavarivač – 9,54 boda.

Kvote za jesenski upis objavit će se 18. srpnja

Za upis u ljetnom upisnom roku prijavilo se 40.980 kandidata od kojih je 94,19% ostvarilo pravo upisa na svom 1. i 2. prioritetu, na 3. prioritetu pravo upisa ostvarilo je 2,98 kandidata, a na 4. i 5. 1,77% kandidata.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 18. srpnja, a službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će 14. kolovoza.

Gledajući podatke za cijelu Hrvatsku, najveća gužva će biti u Prvoj ekonomskoj školi u Zagrebu gdje u deset odjeljenja pravo upisa ima ukupno 259 učenika. Na drugom mjestu je I. tehnička škola Nikola Tesla gdje pravo upisa u program električara ima 201 učenik koji se upisuje u osam odjeljenja. I na trećem mjestu je jedna zagrebačka škola – V. gimnazija (Prirodoslovno-matematička gimnazija) koja će ove godine u šest odjeljenja upisati 194 učenika. Na četvrtom mjestu je II. gimnazija (Opća gimnazija) čiji će prvaši, njih
166, napuniti šest razreda. Kad je u pianju gužva, na petom mjestu je također još jedna zagrebačka gimnazija VII. Opća gimnazija koja će također upisati 166 učenika u šest odjeljenja.

Gužva u gimnazijama u Osijeku i Splitu

Gužva je bila i na upisu u osječku opću gimnaziju (I.gimnazija) gdje je u pet odeljenja pravo na upis ima 130 učenika, a jednak broj učenika će se upisati i u II. gimnaziju Osijek.

U Splitu je najveća gužva bila u Ekonomsko birotehničkoj školi Split, gdje u pet odjeljenja pravo na upis ima 130 učenika, a jednak broj će se upisati i u splitsku V. gimnaziju Vladimir Nazor (Opća gimnazija).

U slavonskobrodsu gimanazju Matija Mesić pravo upisa ima 129 učenika, oni će također sjediti u pet razreda.

U gimazijama i ekonomskim školama bila je gužva i u drugim hrvatskim gradovima, ali zato će ostati poluprazni razredi u strukovnim školama. Tko će se primjerice po samo šest učenika upisati u sjedeće škole: Srednju strukovnu školu Varaždin (smjer stolar), Industrijsko-obrtničku školu Virovitica (smjer tokar), Strukovnu školu Vukovar (smjer prodavač i frizer), Turističko-ugosteljska škola Split (pomoćni kuhar i slastičar). Jednak broj učenika izrazio je želju i za upis u varaždinski Centar za odgoj i obrazovanje, gdje će se također samo šestero učenika školovati za zanimanja pomoćnog kuhara i slastičara.

Ekonomisti, medicinske sestre, kuhari…

Kada se gledaju upisi po programima, najveća je gužva bila za sljedeća zanimanja: opća gimnazija (16649), ekonomist (11664), jezična gimnazija (8086), komercijalist (4464), prodavač (3785), upravni referent (3785), elektrotehničar (4408), tehničar za računalstvo (3561), konobar (3045), kuhar (4544), medicinska sestra (4700), poslovni tajnik (2417) i farmaceutski tehničar (2355).

Više pogledajte u pilogu Tine Kosor Giljevć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.