Bogati i besplatni program: Djeca i mladi u ovih pet gradova mogu učiti o klimi, tlu, oceanima…

Klimatske promjene 24. ruj 202412:58 0 komentara
Ilustracija

Europska noć istraživača svake se godine tradicionalno organizira posljednjeg petka u rujnu, a ove će se godine održati 27. rujna u pet hrvatskih gradova, uz potporu sveučilišta u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Puli.

Cilj projekta je privući ljude bez obzira na stupanj obrazovanja, s posebnim naglaskom na djecu i mlade, a posebno one koji nemaju pristup znanosti i istraživanju te su stoga manje skloni bavljenju STEM područjima ili istraživačkim aktivnostima.

Sve aktivnosti za posjetitelje su besplatne, a teme projekta povezane su, ali nisu ograničene, na program Horizon Europe: prilagodba klimatskim promjenama i društvenim transformacijama, zdravi oceani, mora, obalne i kopnene vode, klimatski neutralni iinteligentni gradovi, zdravlje tla i hrana.

Istraživači su za posjetitelje pripremili bogat program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, otvorene laboratorije i eksperimente, izložbe i kvizove, namijenjenih široj javnosti što će pridonijeti većoj informiranosti javnosti o istraživačkim aktivnostima i temama važnih za područje Mediterana.

Eksperimenti, prezentacije, igre…

U Splitu će se program odvijati na Prokurativama i u prostorijama Francuske alijanse, a posjetitelje očekuje više od 30 različitih aktivnosti.

Aktivnosti su planirane za sve uzraste. Posjetitelji će moći probuditi znanstvenika u sebi i sudjelovati u brojnim eksperimentima iz kemije i fizike, naučiti kako aktivno doprinijeti očuvanju kulturne baštine te na koji način kako koristiti nusproizvode prehrambene industrije i stvoriti vlastitu bioaktivnu ambalažu, rečeno je.

Očekuju se, među ostalim, i prezentacije mediteranskog voća te raznih kozmetičkih proizvoda od ljekovitog i aromatičnog bilja, brojne interaktivne igre i kvizovi.

Dubrovački istraživači su za posjetitelje pripremili čak 15 različitih sadržaja, dok će u Zadru biti preko 60 različitih zanimljivih eksperimenata, igara, radionica, kvizova, natjecanja i brojnih drugih aktivnosti.

Najmlađe posjetitelje u Puli očekuje arheološka igraonica, a u Rijeci će posjetitelji imati priliku sudjelovati u brojnim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama i predavanjima kroz koje će se na razumljiv i zabavan način predstaviti najnovija znanstvena otkrića i dostignuća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!