Frustrirani povrtlari besplatno dijele tone povrća: “Ministarstvo ne rješava naše probleme”

Vijesti 29. srp 202415:32 0 komentara
Povrće u tavi
Pixabay / Ilustracija

Podravski povrtlari besplatno će 1. kolovoza, od 14 sati na virovitičkom Trgu kralja Tomislava dijeliti povrće zainteresiranim građanima u znak protesta zbog nerješavanja problema s nelojalnom konkurencijom, odnosno privilegiranja uvoznog povrća na tržištu.

Jedan od organizatora akcije, agronom Ivan Počepan kaže da će na virovitičkom trgu nekoliko ratara podijeliti tone povrća koje im je teško plasirati na tržište zato što uvoznici ranije napune hladnjače uvoznim povrćem i tako ruše cijene domaćem proizvodu.

“Agronom sam po struci i uvijek bih radije kupio domaće jer je nutritivno puno kvalitetnije”, kaže Počepan i upozorava da tržište poljoprivrednih proizvoda postojećom regulacijom ne štiti ovdašnje proizvođače.

Kaže da mjesta za širenje proizvodnje ima, ali se ratari ne žele upuštati u to jer im nije koliko-toliko osiguran plasman povrća na tržište. Žalosti ga jer bi Hrvatska mogla biti samodostatna u proizvodnji povrća, ali umjesto toga uvozi jeftino nekvalitetno povrće iz zemalja koje čak nisu dio EU. Podravski ratari, kaže, mogli su prosvjedovati i bacanjem povrća ali odlučili su ga podijeliti građanima jer im je mrska i sama ideja bacanja povrća, u čiji je rast i dozrijevanje uloženo nemalo truda.

Rajčica, paprika, kukuruz šećerac, lubenice i drugo povrće bit će „na izvolite“ građanima Virovitice, i to u nemalim količinama, a sve kako bi Ministarstvo poljoprivrede otvorilo dijalog s ratarima i omogućilo im pristojan život. Popečan kaže da ratari koji će prosvjedovati na Trgu kralja Tomislava nisu dio udruge niti neke organizacije, nego je riječ o pojedincima koji se više ne mire sa stanjem u ratarstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!