Grbin: Dogodilo se nasilje vladajućih nad oporbom

Vijesti 01. velj 202118:15 0 komentara
Peđa Grbin
Foto: N1

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je ustvrdio kako se prošlog tjedna u Hrvatskom saboru, umjesto glasanja, dogodilo nasilje vladajućih nad oporbom.

“Smiješno je i tužno da je predsjednik hrvatske Vlade odlučio iskoristiti bolest jednog zastupnika kako bi iza toga sakrio svoju nemoć, nesposobnost i bahatost. Odluku da se u petak ne glasa donio je predsjednik Sabora Jandroković prije nego što je uopće i pokušao razgovarati s oporbom kako da se glasanje provede”, rekao je Grbin i dodao kako je siguran da bi Zakon o obnovi i Isključivi gospodarski pojas dobili ogromnu, možda i jednoglasnu potporu zastupnika.

VEZANE VIJESTI

No, dodao je, u petak se dogodilo nasilje vladajuće većine nad oporbom, a vladajući su odlučili zaštititi duboku profaniranu organizaciju kao što je HGK do te krajnosti da odgode glasanje.

“To je meni nepojmljivo, ali to je odluka iza koje će Plenković i Jandroković morati stajati dugi niz godina“, odgovorio je Grbin u emisiji Hrvatskog radija ‘Oporbeni zarez’ te odbacio kritike vladajući da je oporba iskoristila tešku bolest zastupnika kako bi ugrozila HDZ-ovu većinu i srušila kvorum.

Grbin je izrazio uvjerenje da će Zakon o obnovi biti izglasan ovaj tjedan, u četvrtak, kao što je mogao biti i prošli petak “da nije bilo tvrdoglavosti HDZ-a”.

Podsjetio je i da su se uvjeti za izglasavanje Zakona o obnovi stekli i više nego tjedan dana ranije, jer je raspravljen još 20. siječnja.

“Doista ne znam zbog čega je HDZ odugovlačio s glasanjem o tom zakonu sve do 29. siječnja jer je mogao biti, ne samo usvojen, nego debelo i na snazi u petak da su vladajući odlučili da se o njemu glasa. Ali nisu”, kazao je čelnik SDP-a.

Najavio je da će inzistirati da se u četvrtak glasa i o Zakonu o HGK, ali i o moratoriju na ovrhe, što SDP predlaže zajedno s platformom Možemo.

SDP predlaže da se spolno uznemiravanje goni po službenoj dužnosti

Iako se oporba udružuje na temama oko kojih može naći zajednički jezik, poput borbe protiv korupcije ili pomoć gospodarstvu, na nekim temama to neće biti moguće, rekao je Grbin i dodao kako SDP neće podržati Zakon o zaštiti života koji predlažu Hrvatski suverenisti.

Za mene to nije nikakav zakon o zaštiti života nego zakon o umanjivanju prava žena u hrvatskom društvu, poručio je Grbin te najavio da “njegova stranka ide s boljom inicijativom”, odnosno izmjenom Kaznenog zakona po kojoj bi se spolno uznemiravanje gonilo po službenoj dužnosti.

Kazao je i da je potpuno izvjesno da su vladajući odlučili da neće biti osnivanja istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu, što je zatražilo osam oporbenih klubova. Stoga će SDP, kako je rekao, predložiti da se barem na razini Sabora donese odluka da se provjere oni objekti koji su bili predmet obnove, a nalaze se na potresno osjetljivim područjima i utvrdi gdje još ima takvih problema i postoji li mogućnost da se ljudima kuće ojačaju ili poprave ako je bilo očitih nedostataka u obnovi.

Za razliku od premijera Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, Grbin misli da zastare u slučaju poslijeratne obnove nema zato jer se, dodao je, u velikom broju slučajeva događalo nešto što se može podvesti pod ratno profiterstvo, za što po Ustavu nema zastare.

S predsjednikom se nije složio ni oko ocjene da HDZ-ovac Žarko Tušek nije počinio kazneno djelo jer smatra da je u tom slučaju riječ o političkoj korupciji, a ne slaže se ni s Milanovićevim stavom da javne natječaje treba ukinuti.

Natječaji kakve sada imamo su izlika i smokvin list i ništa ne valjaju, ali ne treba ići linijom manjeg otpora i ukidati ih nego osigurati da budu transparentni, da ima kontrole nad njihovim provođenjem, da mediji imaju uvid u svaku fazu natječaja kako bi osigurali da više ne bude stranačkog kadroviranja tamo gdje ga ne treba biti, poručio je Grbin.

Bandić guši Zagreb, učinit ću sve da grad oslobodim tog jarma

Glavni odbor u subotu će raspravljati i o raspuštanju zagrebačke organizacije, kazao je, istaknuvši da je podrška toj teškoj odluci koja mu nije draga – velika.

To je bila nužna odluka ako na lokalnim izborima želimo pred građanke i građane Zagreba izaći čista obraza, naglasio je Grbin te napomenuo kako organizacija nije funkcionirala i u njoj je još uvijek bio poveliki broj onih koji su pogledavali prema Milanu Bandiću, klijentelizmu i oportunizmu.

Korupcija i klijentelizam guše Zagreb, ne mogu gledati kako Bandić guši Zagreb i moja obveza je učiniti sve što mogu da Zagreb oslobodim tog jarma, kazao je Grbin, uz napomenuo da Joško Klisović ima sve karakteristike koje vidi u budućem gradonačelniku Zagreba.

Klisovića vidim kao nekoga tko može ujediniti SDP, a onda i ljevicu u Zagrebu, kako bi došlo do promjene, rekao je.

Prođe li SDP na lokalnim izborima slabije od očekivanja Grbin kaže da je na njemu najveća odgovornost i da je njegov mandat svaki dan na raspolaganju prema članicama i članovima SDP-a, i tako će, kaže, biti i nakon lokalnih izbora.

Ako rezultat ne bude dobar, predsjednik stranke mora snositi odgovornost i oko toga nema nikakve dvojbe, zaključio je Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!